Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

32/2018

Jak dopadnou volby v České Lípě?

Předvolební kampaň finišuje. Do tohoto týdne mi přišlo, že se nesla ve férovém duchu. Koalice říkala, že dělá všechno dobře, ušetřila hodně peněz a vše, co neudělala, má nachystáno aspoň projektově. Opozice tvrdila, že na radnici se čtyři roky nic nedělalo. Řada zpovídaných v mých rozhovorech však očekávala, že se ke konci objeví nějaké prasárny, jako tomu bylo minule.

Původně jsem si myslel, že takovou prasárničkou je projekt Mrtvá Lípa, který se objevil na facebooku ve sponzorovaných příspěvcích (to znamená, že někdo platí za to, aby se objevoval častěji na zdích spotřebitelů). Dokonce jsem si v první chvíli myslel, že za Mrtvou Lípou stojí jedna kandidátka ČSSD, která při ochraně „své“ starostky vystupuje dost bezhlavě. Mrtvá Lípa původně vypadala jako zjevný útok na Lípu Živou. Jenže po navážení se do Živé Lípy následovaly útoky na NaS, ANO, KSČM a nakonec i ČSSD. Nejvíce příspěvky obdivuje volební manažerka SPD, takže vítr nejspíše fouká hodně zprava.

Před minulými volbami jsem tipoval, jak volby dopadnou, a článek si přečetlo přes sedm tisíc čtenářů. Zkusím to i tentokrát, přestože jde o jednu z nejtěžších prognóz. Do výsledků se promítá moc proměnných. Kromě těch vyloženě lokálních, také celospolečenské nálady a preference. Velké procento voličů se o komunální politiku nezajímá, neví, kdo je místostarosta, jaký je rozdíl mezi radou a zastupitelstvem. Ale volit přesto jdou.  

Zkusím první nástřel podle jednotlivých stran a počet upravím až na závěr, kdyby mi součty nekorespondovaly s potřebným počtem zastupitelů. Těch bude 25.

ANO 2011

Letos mají mnohem lepší kampaň než minule. Jsou nápadnější, Jitce Volfové se daří zviditelňovat a prodávat svou práci na kraji. Nevymezují se, nabízejí spolupráci všem. Možná přimhouří oči i někteří voliči, kterým vadí Babiš.

Tipuju, že urvou šest mandátů.

Piráti

Jsou stále hodně módní, obzvlášť mezi mladými, přestože já nechápu, jaký má jejich politika smysl. V Lípě je specifikem, že kandidátku vede největší českolipský hater. Jeho výhodou je, že už zastupitelem krátce byl, je poměrně nezávislý, umí se prodat. Nevýhodou je, že už (omlouvám se za výraz, ale je to nejvýstižnější) nasral většinu lidí v České Lípě, včetně mě. S dalšími lidmi, které z kandidátky znám, problém nemám. Pirátům přisuzuji tři mandáty.

ČSSD

Tady se mi tipuje těžko. Nepochybuji, že starostka se do zastupitelstva dostane, ale co dál? ČSSD je stále v agonii, takže se ani místní kandidáti nemůžou vynést na vlně nějaké celostátní politiky. Vkládal jsem naděje do Petra Mášky, ale ten za celé čtyři roky nevystoupil ze svého stínu, Pavel Císař na třetím místě je hodně špatný vtip, doslova noční můrou je představa, že někdo dobrovolně volí Janu Rychtaříkovou. Za mě jde o personální krizi. Přesto tři křesla ČSSD je schopná urvat.

KSČM

Komunistům voliči ubývají, ale ještě se jich najde dost, aby se František Chot do zastupitelstva dostal.

Lípa jinak – Patrioti města

Přes ty černé výlepy si myslím, že o tomto subjektu skoro nikdo neví. A kdo ví, tak si snad vzpomene, co předváděla jednička kandidátky v předchozím zastupitelstvu. Tipuju, že tentokrát Jiří Wawrečka v zastupitelstvu nebude.

Národní socialisté

Jednička tohoto nevýrazného uskupení se prezentuje Vysokou školou života, ale její spolužáci budou zřejmě volit jinou stranu. Mandát národní socialisté nezískají.

NaS – Nezávislí a soukromníci

Další velká neznámá. Zdeněk Ježák kampaň rozjel ve velkém, čímž nahrál spekulacím, kde na to vzal prostředky. Navíc za ním nestojí žádný velký subjekt. Mně osobně je jeho snaha sympatická, ale znají ho jen ti, co se o politiku zajímají, nebo jeho bývalí žáci. Bude to stačit? Bude se držet při zdi a tipuji dva mandáty.

ODS

V současnosti nejsilnější politická strana (ANO pro mě není politická strana, ale podnikatelský projekt) má větší potenciál než vládní ČSSD. Kandidátce jsem vyčetl příliš velký počet lidí závislých na veřejných rozpočtech, ale jinak mi nepřijde špatně poskládaná. Už to není na hegemonii, ale čtyři mandáty by to být měly.

PRO 2016

Jednička Alena Šafránková se za minulé čtyři roky tolikrát shodila, že ji snad můžou volit jen její příbuzní. Uvidíme, kolik jich má, ale podle mě zůstane bez mandátu.

PRO Českou Lípu

U tohoto subjektu (to se ale jmenoval ještě jinak) jsem se v tipu před čtyřmi lety nejvíce mýlil. Předpokládal jsem, že se do zastupitelstva vůbec nedostane, ale on nakonec tvořil koalici. Lidé však při volbě dali najevo, že v zastupitelstvu nechtějí podnikatele Vladimirova. Ten je tentokrát dvojkou. Jedničkou je ředitel pekáren Roman Kozák. Své může sehrát možnost záměny tohoto subjektu s předchozím. Nepříjemností je odstoupení Jiřího Truhláře z třetího místa kandidátky. Risknu to a přisoudím jim jen jeden mandát.

SPO - Zemanovci

Naprosto bez šance, škoda slov.

Strana svobodných občanů

Proti minulým volbám jsou takřka neviditelní. A minule nezískali mandát. Letos už tuplem ne.

SPD

Moc bych si přál, aby v zastupitelstvu nebyli, protože by tam byli úplně k prdu. Proti uprchlíkům se bojuje v jiných patrech politiky. Ale mé přání asi nebude vyslyšeno a Okamurovci jeden mandát získají.

Živá Lípa

Kdyby se volby odehrávaly jen v mé sociální bublině, šlo by o vítěze voleb. Ale tak tomu není. Poučením je mi Babiš ve Strakovce a Zeman na Hradě. Budu optimista a Živé Lípě přisoudím čtyři mandáty.

Teď to jdu sečíst. No super, 25. Aspoň v tomto jsem úspěšnější než před čtyřmi lety. Byl jsem připravený na to, že kdyby mi jeden mandát zbyl, přisoudil bych ho ještě ANO. Kdybych musel jeden ubrat, sáhnul bych k Pirátům.

Úvodní fotografie je z nejvýše položeného majáku v Evropě. Můžete zkusit hádat, kde leží.

Komentáře

Re: 32/2018

Nejvýše položeným majákem na světě je Maják Járy Cimrmana u Příchovic. Logicky musí být i nejvýše položeným majákem v Evropě.

Nahoru

Re: 32/2018

Protože je tam kino JAS, tak má Radosta s majákem pravdu. K Vašim počtům a rozložení politických sil v České Lípě já tipuji, že většinu bude mít ANO s Živou Lípou a NaS plus jeden další subjekt.

Nahoru

Re: 32/2018

Mrtvá Lípa, Živá Lípa unofficial, Drbna, Antidrbna, asi tak milion anonymních profilů a dokonce Kotoučková placená městem za intervenci na sociálních sítích.....
A já jsem největší hater v Lípě? Chápu, že vaše politické preference jsou někde jinde a rád si mediálně kopnete do oponentů, ale můžete mě prosím přestat urážet?

A stačil jsem naštvat většinu lidí v Lípě? Podle reakcí nejen na sítích, ale hlavně venku, kde jsem strávil celé září a mluvil s tisíci lidmi (bez nadsázky - rozdali jsme z ruky do ruky více než 4000 výtisků Pirátských Listů), mi to tedy tak nepřipadá. Obávám se, že vaše "všichni" je jen velmi omezený vzorek lidí z vaší sociální bubliny.

Vám asi musím ležet hodně v žaludku. Čím jsem třeba naštval konkrétně vás?

Piráti jen "módní" záležitost mezi mladými?
Ale kdepak. Největší podporu máme mezi třicátníky, kteří dospívají se značkou Pirátů. Mladí lidé nám sice podporu vyjadřují v průzkumech, ale k volbám jich chodí jen naprosté minimum.

Ostatně na Gymplu jste se o jakémsi módním politickém výstřelku pro mladé mohl přesvědčit při tamních volbách nanečisto, kde vámi preferovaná Živá Lípa získala bezmála polovinu hlasů a strana tamního kantora více než čtvrtinu.

Nahoru

Re: 32/2018

To je omyl, neležíte mi v žaludku. Nic není myšleno jako urážka, pokud tak teda nevnímáte slovo hater. Klidně zajdu na pivo, jak si slibujeme už několik let, a pokecáme o tom. 

Nahoru

Re: 32/2018

Já to jako urážku vnímám.
Vy to tak vnímat nebudete, až o vás tak začnu psát já? A důvodů mi k tomu dáváte dost a dost :)
A stačil jsem vás naštvat čím? To by mě zajímalo ze všeho nejvíc.
Na pivo zajdu rád.

Nahoru

Re: 32/2018

Tak ten náš HP (Nový Bor) zde je mnohem živější, ale bohužel ubohý, omluvám se za názor, je můj! ČL (ti zde píšící) je vtipná, to neznamená, že musí motivovat. Letošní komunální volby jsou divné, hloupé, zvláštní. Tak, kdo ví a chce, ať jde a volí...

Nahoru

Re: 32/2018

Komunální volby mají dvě roviny. Ti co mají značku centrální politické strany, hnutí, se vezou poměrně dost přesně s ni. Pokud je centrum úspěšné, na komunální úrovni to slouží celkem dobře, jako výtah k lokání moci (ODS před 18 lety, ANO před 4 lety). Pokud se centrálně politická strana propadá, na komunální úrovni vám nepomůže ani opravdový Santa Klaus. Snad jen kidyž rychle naskáčete do jiného politického vlaku.
A pak lokálně aktivní skupiny, které hlavně v menších obcích, mohou ovládnou místní radnice, kdy o složení vedení obce se rozuhoduje v místní hasičárně, či myslivně, nebo v šatnách místního FC.
Česká Lípa je někde uprostřed, o to to je těžší být prognostikem.
Jsem poznamenán svým povoláním. Pokud by se v chirurgii rozhodovalo, jako v politice, byla by v počtu obyvatel Česká Lípa poloviční a chirurgové by činili větší skupinu ve Stráži pod Ralskem.
Tak to je jeden z důvodů, proč bych chtěl trochu jiné zastupitelstvo.
Otevírání diskuzí opakovaně v minulosti uzavřených. Třeba koupaliště. Pokud chci garantovat koupaliště v nastávajícím volebním období, jiná lokalita, než u Sportareálu, jednoduše neexistuje, už je proto, že to nejde za 4 roky zadministrovat. A pak dobré nápady, jako koupit vysilač na Špičáku, nebo zakládání městských podniků, když minulé podniky s městskou účastí neskočily slavně, nebo trvale přebytkové rozpočty, kdy tato partaj centrálně se podílí na schodkovitém rozpočtu, bych nechal minulosti.
Tak to je jeden z důvodů, proč bych chtěl tak trochu staré zastupitelstvo.
Tak v sobotu uvidíme. Karel Tejnora
Nezáleží až tak, jestli moje parta bude mít 3 nebo 5 zástupců, ale jestli se najde dalších 10, kteří se budou chtít dohodnou a taky tu dohodu držet. A o tom to je. Karel Tejnora

Nahoru