Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

31/2018

Celý týden jsem byl se studenty na vodáckém kurzu, takže jsem vypadl ze sledování předvolebních bitek.

Měl jsem z vodáku strach tři měsíce dopředu. Třetí zářijový týden a já v posledních letech zpohodlněl. Sice jsem dotáhl promočený stan, karimatku i spacák, ale jen od ranní rosy, mlhy a vlastního dechu. Jinak vyšlo počasí dokonale.

Před chvílí se mě kamarádka ptala, co mi vodák nejvíce dal. Přemýšlel jsem a přiznal, že poznání studentů. Sice se s některými setkávám i deset vyučovacích hodin týdně, byli jsme spolu na adaptačním kurzu, na dvou školních výletech, několika exkurzích, většina se zúčastnila i prázdninových Expedic, ale ten společný každodenní boj s vodou, ať už v peřejích a šlajsnách či ve spacáku, to společné spaní pár metrů od sebe přineslo daleko větší poznání. Jako učitel jsem více pochopil mechanismy, které ve třídě fungují. Ideální kolektiv je mýtus, obzvlášť když není genderově vyvážený a je složený z výrazných individualit, z nichž se budou rekrutovat budoucí lékaři, vědci nebo moji nástupci. Bylo zajímavé studenty sledovat v okamžiku, když se blížili ke svému prvnímu jezu. Ukázalo se, o koho je možné se opřít, přestože v písemkách z nahosemenných zrovna neexceloval.

Ale zpět k předvolbí. Nejvíce mě rozčiluje hejtování lidí, o kterých jsem doposud neslyšel, nikde se nijak neprojevili, za nikoho nekandidují a neustále kritizují. A tady se zastanu, jak současné koalice, tak opozice. Není pravda, že se nic za poslední volební období neudělalo. Město funguje, nepotácí se v dluzích, nevznikly nesmysly typu bytového družstva Lada, dokonce i nějaké investice byly. Jasně, každý máme nějaké bolavé místo. Já jsem třeba háklivý na to, jak v současnosti vypadá mé sídliště Sever. Díry v chodnících, zničené lavičky, zdevastované nákupní centrum, místo restaurací herny, česky se skoro nedomluvím. Je otázkou, co z toho může vedení města ovlivnit.

Na radnici chci za sebe změnu z osobních důvodů a z některých článků bylo cítit proč. S Petrem Skokanem dokáži normálně komunikovat, s Hanou Moudrou jsme dělali články o problémech města. Romana Žatecká mě totálně odstřihla, vyhodila si mě z přátel, nereagovala na nabídky pravidelných článků, ČSSD dokonce ani neodpověděla na dotaz, jestli nechtějí zviditelnit některého z kandidátů. Mohl jsem se starostky nebo někoho z ČSSD v některém z článků dotknout, ale jako politici by měli leccos unést. I když mají můj obdiv, že se dobrovolně vydávají všanc. Snažím se být objektivní, ale to slovo je podobný mýtus jako ideální kolektiv. Několikrát jsem se starostky proti haterům zastal, ale to už samozřejmě nevidí. Raději se obklopila lidmi, kterým už z racionálních nebo iracionálních důvodů důvěřuje. Ale to je taky pochopitelné – pokud bych chtěl něčeho dosáhnout a potřeboval spolupracovníky, také bych nejraději sáhl do vlastních řad, mezi lidi, o kterých vím, jaké mají slabé a silné stránky.  

Aspoň útržkovitě, co mě tento týden zaujalo:

Na sociálních sítích se hodně řeší komiks Živé Lípy s názvem Živá Lípa vs. Zmrtvovač. Někomu taková reklama přijde originální, jinému trapná. Řada lidí naráží i na skutečnost, jestli komiks neporušuje autorská práva.

Už nějakou dobu je jasné, že z kandidátky PRO Českou Lípu ze třetího místa odstoupil Jiří Truhlář, což je pro toto seskupení problém. Pokud je někdo bude volit jako celek, připraví je o cca 4 % z jejich výsledku.

Petr Jeník, lídr Pirátů se tentokrát nerozohnil kvůli mému deníku, ale vytočil ho příspěvek na Českolipské drbně: "Vedení města společně se zastupitelem Petrem Jeníkem z Pirátů silou 13 hlasů prosadilo, aby se město pozemků (bývalé nádraží) zřeklo. NAVŽDY. ODS s ČSSD je napojeno na jednu místní firmu, to víme dávno (koupila pozemky u nemocnice - město také "váhalo"). Jeníka pak platí jistý podnikatel s nemovitostmi z Nového Boru. Oba subjekty mají zájem na tom, aby se pozemky dostali k nim."

Upřímně, o Petrovi Jeníkovi si toho myslím hodně, ale tohle ne, a nedivím se, že se nechal vytočit. Spíše by mě zajímalo, kdo za Českolipskou drbnou skutečně je. Stydím se její stránky pravidelně sledovat, ale samozřejmě někdy neodolám. To i Blesk si jednou měsíčně prolezu, abych věděl, kdo se kde ožral, svlékl a zahnul třetí manželce.

Jinak je tak nějak předvolebně mrtvo. Zmrtvovač nelhal. Všichni slibují, to je legitimní. Na nás pak je, abychom vyžadovali slibů plnění.

A na závěr se podívám, jestli PRO Českou Lípu má volební program. „Náš volební program budeme odhalovat postupně, ale již teď můžeme zcela zodpovědně prohlásit, že bude na Českou Lípu zcela výjimečný.“

Myslím, že už jsem to pochopil, je to jako s tou jitrnicí, kterou svět ještě neviděl. Chytré!

Komentáře

Re: 31/2018

Krásný závěr a napadá mne parafráze: "Programe, z pytle ven."

Nahoru