Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

29/2018

Už jsme se prohrábli kandidátkami (zde), vytipovali budoucí starosty a starostky (zde), dnes jsem nahlédl do volebních programů a vytáhl z nich, co mě zaujalo.

Lipské Benátky nám už nikdo nevrátí, tak to Živá Lípa aspoň zkouší s náplavkou u Ploučnice. Za mě - když jsme mohli znovu postavit hrad, proč nezbořit obchodní domy a vrátit lidem řeku celou?

MHD zdarma. Za mě - nejsem moc nadšený z nápadů dávat někomu něco zdarma, ale důvody tady jsou. Hlavně ať to zase není tak, jak to udělali populisti u koryta, a nemají to zdarma nebo za hubičku jen někteří. Přiznávám, že mě to zlevnění veřejné dopravy jen pro někoho nakrklo.

Živá Lípa si vzala i jedno téma z mého deníku - cizince v Lípě. Nemyslím je odsud vyhnat, ale nabídnout i jim spokojené soužití.

NaS Zdeňka Ježáka cílí spíše na sociální jistoty - rozšíření nabídky služeb, zubní pohotovost, odlehčovací služby pro dlouhodobě nemocné, právní služby pro zadlužené a nový domov důchodců. Další volebním tématem, kterého se lidé kolem mého kolegy chytili, je obchvat města.

Seskupení s názvem Pro Českou Lípu zatím s programem vyčkává. Na svých stránkách píše: "Náš volební program budeme odhalovat postupně, ale již teď můžeme zcela zodpovědně prohlásit, že bude na Českou Lípu zcela výjimečný." A k tomu vyzývají: "Dejte nám vědět a navrhněte nový bod našeho programu. Co vám ve městě chybí? Co zde postrádáte?"

Zatím to teda vypadá tak, že buď žádný program nemají, anebo zvolili nějakou strategii, které zatím nerozumím.

Velké strany mají centrální volební programy. V ODS tvrdí, že vypracovali návrhy na dostupnou a přátelskou veřejnou správu, rychlý rozvoj kvalitní infrastruktury a veřejných služeb a podporu pestrého života ve městech a obcích. Tento program se automaticky kopíruje i na stránky zdejšího sdružení ODS.

Předchozí odstavec jsem dopsal a další den se objevil i konkrétní program pro Českou Lípu. Z něj mě zaujalo například posílení městských strážníků, slevy na nájmy nebytových prostor v majetku města, vybudování prvků na sídlištích, vodáckého tábořiště či nového dopravního terminálu. I pro ODS je tématem 1500 cizinců, které zaměstnávají podniky sídlící ve městě.

Centrální stránky ČSSD stále ještě nabízejí program pro loňské volby do poslanecké sněmovny. Žádné jiné noty nemají, takže musíme počkat na to, co se objeví ve schránkách.

I ANO chce zejména dokončit obchvat. Také chce hledat pozemky pro rodinné domky pro mladé a pořádat zážitkové výlety pro důchodce. Aspoň to vyplývá z videa, které zveřejnila na svém účtu Jitka Volfová.

Petr Jeník, jednička Pirátů, zveřejňuje na svém oficiálním profilu videa každé pondělí. V prvním propaguje budování vlastních garáží místo ubírání zeleně kvůli pár parkovacím místům na sídlištích. Ve druhém je pro vybudování koupaliště nad gymnáziem.

Ale nejen volbami živ je člověk. Tento týden jsem prožil dva krásné biologické zážitky. Nejprve na adaptačním kurzu. Požádali jsme hajného, aby nás jako každý rok pustil do obory a my si prohlédli hrad Vřísek, případně zastihli kozy bezoárové. Jedna z „divokých“ koz se přidala k naší skupině a přijala nás za své stádo. Odmítala nás opustit. Museli jsme nakonec hajného požádat o pomoc. Přišla v mládí o matku, byla krmena uměle, a tak má zřejmě lidi raději než sudokopytníky.

A také jsme již přišli na to, kdo je tím vandalem, který obývá díry v naší nové omítce na gymnáziu. Krásný sýček na mě čekává ráno na parapetu.

Poslední dvě fotky jsou od Petra Kocourka.

Komentáře

Re: 29/2018

Pirátský program je na webu http://piraticl.cz
Ta videa představují jen pramalou část našeho programu.
Mám skoro pocit, že byl záměr ukázat na pouhá dvě témata, která jsem zveřejnil.
Nebo je tak těžké najít si na FB odkaz na naše stránky, popř. mi napsat dotaz, kde máme program?

Nahoru

Re: 29/2018

Také si tedy přihřeji polévku. :)

www.naselipa.cz

Celý program je realistický, některé věci ale nelze splnit za jedno volební období. Máme dlouhodobou vizi. Každé napsané slovo jsme pečlivě vybírali. Díky za přečtení.

Nahoru

Re: 29/2018

Ale já tady nechtěl zveřejňovat celé programy. Zaujala mě ta videa, tak jsem se zmínil. Jsou nejviditelnější. A to si představte, že jsou i strany, jejichž programy jsem ani nehledal :).

Nahoru

Re: 29/2018

Nehledal jste ani náš. Jen jste viděl dvě videa :)
Chápu, že ke svému kolegovi máte trochu blíže, ale jeho hnutí také neprezentujete jako hnutí těch, kteří chtějí opravit lávku.
Ale to je fuk. Jen jsem to chtěl uvést na pravou míru. Po vašem minulém článku nečekám nějakou přízeň.

Nahoru

Re: 29/2018

Jakou přízeň/nepřízeň? Byli jste první, komu jsem nabídl zviditelnění kandidátů :).

Myslím, že opravit lávku a postavit bazén za 150 mega je přece jen velký rozdíl.

Nahoru

Re: 29/2018

No psát o Jeníkovi jako o neřízené střele, kterou nikdo nechce, je myslím celkem jasně vyřčená preference.

Koupaliště má v programu každý. Jen někteří ovšem jdou s kůží na trh a řeknou, KDE ho chtějí vybudovat. A právě to KDE je to, co jsem prezentoval ve videu.

Nahoru

Re: 29/2018

No, to jsou vaše slova z rozhovoru: "...Oni vědí, že jsem taková "neřízená střela", která, když s něčím nesouhlasí, tak to prostě neudělá. A takové lidi ve straně nepotřebují a nechtějí."

Použil jsem vaší vlastní citaci.

Nahoru

Re: 29/2018

To jsou slova, která jsem říkal v souvislosti s tím, že mě před minulými volbami neoslovili abych kandidoval za Uklízeče a to právě z toho důvodu, že bych se nenechal řídit Vladimírovem.

Nahoru

Re: 29/2018

My jsme taky prezentovaní jako sociální strana víc, než by se mi líbilo. S Milanem Bártou nemá dohodu o příměří nikdo, za to ručím. :) a ty dva vaše body, bazén podle mě za 150 miliónů a 500 garáží tak za 50 milionů jsou okrajové body? Fíha, těším se na další videa. :)

Nahoru

Re: 29/2018

Důležitost a nákladnost nejsou totéž.

Nahoru

Re: 29/2018

Jo a žádný záměr to nebyl. Spíše nechápu, co je na těch tématech špatně, když jsou vaše, pane Jeníku. Vysvětlíte?

Nahoru

Re: 29/2018

Není na nich nic špatně.
Jen nemám rád, když někdo prezentuje jakékoli naše téma jako nejdůležitější nebo dokonce jako jediné. A pasáž o Pirátech opravdu vyznívá tak, že ve videích prezentuji náš program a tedy že máme dva body programu. A přitom ani jeden z nich není ani zdaleka tím nejdůležitějším, co nabízíme.
Tak se nedivte, že reaguji podrážděně, když z našeho programu vypíchnete dva okrajové body a těmi nás prezentujete.

Nahoru

Re: 29/2018

Okrajové body za sto padesát mega. Proboha, není vaším hlavním tématem výstavba mezinárodního letiště? Dobře, příště se k tomu vrátím. On se ještě někdo ozve.

Nahoru

Re: 29/2018

Letiště skutečně naším tématem není.
Okrajové proto, že koupaliště chce každý.
My jen naprosto jasně říkáme, kde ho chceme. Na rozdíl od těch, kteří jen píší "Chceme koupaliště" nebo "Postavíme koupaliště" aniž by lidem řekli, kde.
Máme mnohem důležitější témata. Transparentnost nejen města, ale i jeho organizací, stop klientelismu, soužití se zahraničními zaměstnanci, pasportizace majetku města vč. komunikací, zeleň, přivedení vysoké školy, výstavba nového pečovateléku, vrácení kulturního života do městského parku...... a mnohé další témata.

Ale vy si to zase přeberete,že? Očekávám v příštím článku, že stopadesát milionů za koupaliště jsou podle Pirátů jen drobný výdaj.

Nahoru

Re: 29/2018

Když vidím, jak hned útočíte, tak nezávidím nikomu, kdo s vámi bude muset po volbách do koalice. Fakt to máte zapotřebí? Opakuji, že jsem vytáhl dvě témata, které jste se pokusil nejvíce zviditelnit a věnoval jim nejvíce času, a vy na mě hned cholericky štěkáte...

Nahoru

Re: 29/2018

Ta témata jsou nejvíce vidět protože jsem je zveřejnil nejdříve a to právě z toho důvodu, že s blížícími se volbami budu přidávat důležitější témata. (mám 6 videí)
Cholericky? Ale vůbec ne. To si to jen špatně vykládáte, stejně jako důležitost těch zveřejněných témat.

Nahoru

KSČM: https://ceskalipa.kscm.cz/cs

Tak, i já se přidám se svou troškou do mlýna:

https://ceskalipa.kscm.cz/cs

- je tam odkaz i na náš Facebook.

Hezký den, František Chot

Nahoru