Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

28/2018

Pojďme si zaspekulovat, kdo bude od podzimu starostou nebo starostkou České Lípy. Jaké faktory budou hrát roli?

Tradičně nízká volební účast. Rozdílný volební systém než v jiných volbách. Celostátní vlivy. Velký počet volebních uskupení.

Na jedné straně stojí současná radniční koalice představovaná starostkou Romanou Žateckou a místostarostou Jurajem Ranincem. Oba jsou lídry svých stran. Starostka kandidátky ČSSD, místostarosta ODS. Podaří se jim přesvědčit voliče, že vládli čtyři roky úspěšně? Škroupovo i Jeřábkovo náměstí beze změn, koupaliště nikde, kdo bude od Nového roku provozovat MHD, se neví. Nepokročilo se s knihovnou, ani s divadlem. Něco málo se udělalo v Dubici, koupila se ruina Kounicova domu. Udělalo se pár parkovacích míst na Špičáku, ostatní sídliště živoří.

Do toho věci, za které radnice nemůže, ale voliči jí to také přifaří. Část produktivní populace dojíždí za prací jinam, v českolipských fabrikách pracují Mongolové.

ANO si hraje svou hru. Už se zapomnělo, jak rychle vstoupilo do koalice. Z ANO postupně odpadával kus za kusem. Dnes je jedinou tváří tohoto hnutí náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. V městském zastupitelstvu o sobě nedává moc vědět, o to aktivněji se prezentuje na různých akcích. O Volfovou ale ani tak nepůjde. Více bude záležet, jak lidé vnímají Babiše. Většině rostou platy, řadu afér běžný volič vnímá jako novinářské blábolení, migranty Babiš odmítá. Nikdo nemá lepší PR než ANO. A to se kampaň teprve rozjíždí.

Ke koalici také patří PRO Českou Lípu, dříve Uklízeči. Nevýrazného knihkupce Rubického vyměnili za pekaře Kozáka, který svítí do noci z OD Andy. Funguje to na někoho? Jasné už z minulých voleb je, že voliči moc nechtějí Vladimíra Vladimirova. Přestože je k tomu, z mého pohledu, vedou spíše iracionální důvody. A ten je opět v popředí kandidátky. Přitom se nechce veřejně projevit.

A pak tu máme „svěží“ vítr. Ten představují především dvě seskupení. Agilní Živá Lípa, v níž je jedničkou Jaroslav Turnhöfer. Podobný typ jako dvoje volby zpátky Jiří Kočandrle. A tím nemyslím jen postavou, ale i naléhavostí kampaně. A připomeňme si, že Jiří Kočandrle původně vůbec nebyl zvolen, přesto se po volbách stal místostarostou. NaS, to je parta kolem bývalého člena ANO Zdeňka Ježáka a bývalého místostarosty Tomáše Vlčka.

Úplně mimo proudy stojí Petr Jeník z Pirátů. Neřízená střela, kterou možná budou všichni potřebovat, ale nikdo ji nechce.

 Bohužel stále se musí počítat s komunisty, ale pochybuji, že by jim jejich výsledek stačil k aspirování na místo starosty. Nebo si umíte Františka Chota představit jako hlavního představitele města? Zřejmě jedno místo si v zastupitelstvu urve i SPD, i když je otázkou, jestli svůj okrsek najde dostatečný počet Okamurových voličů. Ostatní subjekty snad zůstanou mimo hru.

Takže tu máme několik favoritů. Být bookmaker, seřadil bych je takto.

1.       Jitka Volfová

Plusy: ANO stále táhne. Jitka Volfová je neokoukaná a vypadá dobře. Má dostatek prostředků na kampaň. Nabrala zkušenosti. Má slušný koaliční potenciál. Myslím, že nebude vadit lidem ani z jednoho tábora. Spojit se s ní může současná koalice, Zdeněk Ježák i Živá Lípa. 

Minusy: Řadě lidí ANO vadí z principu. V zastupitelstvu se moc neprojevuje. Nikdo další z ANO není moc známý. Když nepočítám Babiše (ten v Lípě nekandiduje, přestože očekávám, že se s ním brzy objeví plakáty).

2.       Jaroslav Turnhöfer

Plusy: Sympatický chlápek, který se osvědčil v manažerské funkci. Představuje změnu, kterou chtějí lidi vždy z principu voleb. Stojí za ním několik subjektů i individualit, které pro Lípu něco udělali a skutečně to s Lípou myslí dobře.

Minus: Nebudou ho volit lidi, kteří volí stranicky, bez ohledu na úroveň a smysl voleb. Subjekt Živá Lípa je zaměnitelný s jinými uskupeními. Už minule jsem zmiňoval, že Živá Lípa přepálila začátek, uvidíme, jaký bude finiš. A zmínil jsem i příliš intelektuální podhoubí.

3.       Romana Žatecká

Plusy: Je to starostka, určití voliči volí lidi, protože je znají. ČSSD je stále velká strana, i když momentálně u dna.

Minusy: Nemá image. Přes všechnu snahu se jí nedaří prodat výsledky své práce. Obklopila se špatnými lidmi.

4.       Zdeněk Ježák

Plusy: Má tah na bránu. Sestavil jednu z nejlepších kandidátek. Nabral zkušenosti. Dal dohromady prostředky na viditelnou kampaň.

Minusy: Působí nezodpovědně. Název subjektu není dostatečně známý, už za ním nestojí velká strana.

5.       Juraj Raninec

Plusy: ODS byla v Lípě několik volebních období dominantní stranou, její voliči někde být musí. Je místostarosta, je vidět, i když ne tolik jako starostka (to může být ale výhoda). Má zkušenosti z různých pater politiky i s řízením města.

Minusy: Není Českolipan. Je stínem starostky. Někdy více politikaří, než dělá politiku (snad to není to samé).

Komentáře

Re: 28/2018

Než samo jméno starosty - starostky, je důležitější a zásadní, zda bude schopen(a) složit potřebnou koalici. Potřebuje podporu 2/3, ještě lépe 3/4 zastupitelů.
Starosta bude potřebovat podporu spíš tří subjektů. Mělo by to být jednodušší, než před 4 lety, a tak doufám, že se nebudou řešit půl roku personálie, jak je dnes zvykem na centrální úrovni.

Nahoru