Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

25/2018

Na necelý týden jsem se zastavil doma mezi různými cestami, tak provedu aspoň shrnutí toho, co se v Lípě a okolí událo během července.

Podle ohlasů na sociálních sítích je asi největší událostí v samotné České Lípě cesta českolipských radních do ruského městečka Suzdal. Vzpomněl jsem si, jak se před lety, za vládnutí ODS, na cedulích před Lípou objevilo jako partnerské město italské Caorle. Pak zase tiše zmizelo. Nebyla podepsána žádná smlouva o partnerství. Majitel cestovní kanceláře, která do Caorle tlačila stovky Českolipanů, přestal být zastupitelem, takže asi přestal být důvod. Zajímavé je, že nyní se do Suzdalu mimo jiné chystá pěvecký sbor zastupitele Nováka nebo pan Špetlík, který je jedním z politicky nejaktivnějších ředitelů škol.

Do i-novin stihl svůj názor napsat Štěpán Slaný (zde). Já jsem před několika lety psal seriál o našich partnerských městech. Jeden z jeho dílů najdete tady – jsou v něm i odkazy na díly předchozí. Mimochodem v odkazované části je malý dotazník pro zastupitele, který zjišťoval, co vlastně o partnerských městech vědí.

Pokud chcete poznat partnerská města, která mají logiku a s nimiž bychom měli partnerství smysluplně rozvíjet, pak se můžete přihlásit na zájezdy, které město pořádá v srpnu. Více informací je na městských stránkách. Mohu doporučit, byl jsem dvakrát a vždy jsem byl velmi spokojen.

Českem se ženou dvě módní vlny. Jedna mě jako preventistu ve škole moc netěší. Jde o různé změny stravovaní. Třeba jsem náhodně narazil na skupinku, která se na facebooku podporuje v pití destilované vody. Druhá úchylka současnosti se týká ochrany zvířat. Lidi sdílejí obrázky různých utrápených kočiček a pejsků a v diskusích vykřikují, že toho, kdo jim to udělal, by měli pověsit. (Často jsou to stejní lidé, kteří o kus dál virtuálně vykřikují, že lodě s migranty by se měly potápět.)

O tom se ale rozepisovat nechci, jen upozorňuju na druhou kauzu, která Českolipsko v červenci proslavila – ve Zbynech u Doks policie objevila dílnu, v níž se vařily lektvary z tygrů. Zrovna před chvílí iDnes vydal další okurkový článek – zde.

No, nevím, jestli se má pohoršovat nad Vietnamci, kteří věří v sílu tygřího bujónu, někdo, kdo věří v sílu destilované vody smiley.

Po Expedici jsem podnikl cestu, která mě zavedla na Plzeňsko. Pátral jsem po rasovnách, v nichž se rodili, ženili a umírali moji předci. Jednu rasovnu jsem našel v takřka původním stavu a dokonce v ní mezi zvířectvem žili i moji hodně vzdálení příbuzní. Až mi běhal mráz po zádech, když mi ukazovali rasovské nože, kterými se odděloval psí, hovězí nebo bůhvíjaký tuk od kůže.

Píšu to proto, že mám asi cynismus v genech, a také proto, že bychom si měli uvědomit, jak žijeme rozmařile, když z nudy pijeme destilku a dříve jateční zvířata povyšujeme nad lidi.

Měsíc v České Lípě však přinesl důležitější informace. Mimo jiné se sešli zastupitelé a rozhodli se koupit vyhořelý Kounicův dům. Za necelé dva miliony. To je asi pro obě strany přijatelná cena, protože naposledy se spekulovalo nad částkou skoro sedm milionů. Pokud bude ještě existovat městská doprava, pak se sníží ceny jízdného - bohužel jen pro děti, studenty a důchodce. Ostatní budeme raději dál chodit pěšky nebo jezdit autem. V půlce léta se konečně zprovoznil tobogán u bazénu a singltrek na Špičáku. Blíží se volby, tak vedení města jako tradičně v tuto dobu vytáhlo rekonstrukci Jiráskova divadla. Předpokládám, že po volbách diskuse opět utichne. Více si o současných trendech v tomto problému můžete přečíst zde.   

Komentáře

Re: 25/2018

U některých pasáží nevím jestli se smát, nebo být naštvanej, ale tak to bývá většinou když někdo píše o pitomiovcích.
Proto ale nepíšu. Spíš mě zaráží ten povzdech, že se jízdné MHD bude zlevňovat jen studentům a seniorům.
Těch 1500 Kč kolik stojí roční jízdné pro dospělého rozhodně není důvod k tomu aby někdo jezdil místo toho autem. A stejně tak dost pochybuju, že někdo přemýšlí mezi variantami MHD vs. chození pěšky a důvodem jsou pouze ty peníze.

Nahoru

Re: 25/2018

Tak si říkám, že svým komentářem lehce ponížím mrtvé období zde na I-N (ti skalní spí a to upřímně nevyčítám, naopak) nebo spíše dám najevo, že sám mrtvý nejsem, když jsem tak byl opakovaně v minulých měsících (jinde) osloven... Obě možnosti mají určitá pozitiva.

Milan Bárta, mezi svými četnými aktivitami (nic nového, akční byl, je a jistě bude vždy a to je dobře) se na týden podíval do ČL, dokonce i napsal Deník, jedinou reakcí byl páně Jeníkův "pitomiovský zprdunk". Svým způsobem alespoň něco - oproti jiným! Za Deník jsem osobně rád, občasná názorová neshoda mě neirituje, naopak upřímnost MB těší a oslovuje! V dnešní době je to (mluvím za sebe) ok!

Třeba se mýlím, ale Petr Jeník při čtení moc spěchal. Já jsem text MB pochopil jinak. Poznámku PJ o pitomiovcích jsem nepochopil. Je ovšem PJ stále pirát? Stejně tak reakce na "názor" k jízdnému MHD. Slova MB chápu ve smyslu k návrhu hnutí ANO v čele s agentem Burešem a skutečně oproti PJ v textu Milana B. nevidím nic jiného. No jo, vlastně, Petře, možná pouze čapí slova? Diskusí na téma jízdného MHD v ČL jsme zde a jinde měli v minulosti hafo - od maxima k nule! Stejně tak snahy napakovat se v této komoditě (radní jistě mají lepší info)!J á osobně nulové jízdné nectím (sám využívám roční za 750, ale nedočerpávám), vnímal bych to jako zvrácenost - MHD jako pojízdné gheto, těch statických v ČL snad již máme nadbytek a neřešíme!!!

Sebelepší demokracie se bez určitých mantinelů, bez určité míry "restrikce" neobejde, nechce-li chaos či dokonce destrukci! To vše máme bohužel po "sametu" v morku kostí...

Poslední moje poznámka (názor) je ve vztahu k podzimním komunálním volbám. Nic nového nenapíšu, pouze povzdech, který zde byl xy násobně v minulosti. Pročítal jsem komentáře zpětně za několik měsíců, kdy ten či onen politik, ta či ona politička, nebo ten či onen politický subjekt byl přímo osloven = věta s otazníkem na konci nebo podle názoru jiných "plivnutí" s konkrétním polemickým argumentem. Překvapení se nekonalo, žádná odpověď, žádná slušná či jiná reakce. Ve výčtu krom určitých výjimek (nejmenovaní nejsou lepší) - ani paní starostka, ani její zástupci, ani další radní, ani četní zastupitelé, ani kandidující subjekty včetně jinak aktivní ŽL (na sociálních sítích obdivuhodně) atd. atd.

Jistě zde v nejbližších týdnech (komunální volby se blíží) budeme mít záplavu různých příspěvků, názorů, úderných slov, slibů... Tak jako vždy v minulosti. Rozumím tomu, že PR na FB a obdobných sítích je efektivnější, lži, sliby a oblbování jsou sdělnější, někdy zazní dokonce i rozumná myšlenka... Současně si cením a svým způsobem chválím (názor k obsahu si dovolím nekomentovat), že zde na I-N určité světlé výjimky byly - například mladší služební kolega (kamarád asi ne) MB z gymplu Zd. Ježák a jemu souznící opozičníci, tradičně čekaně i nesmrtelný velmistr KSČM František Chot (prostě umí), spíše nečekaně doktor Tejnora, má-li svůj den... Komentáře jiných, kdysi vítané a čtené, vymizely, z toho či jiného důvodu - primárně doktor Záruba se svým zajímavým a pro mnohé příjemným nadhledem (no jo někdy i mimo realitu, ale kdo jsme ideál) a možná i svého času Tomáš Vlček než se polil pouze politikou (sorry). Další pravidelné informování z regionu a kraje slibovali a tím také skončili...

Resumé - vše výše pouze názor jednoho rodného občana ČL, nestraníka kohokoliv a čehokoliv. K dnešnímu dni ke mně (k občanu) nedorazila ani jedna "nabídka" kandidujících subjektů, z toho soudím, že uragán se blíží, vyprahlé město zazelená, hladina Ploučnice zvýší, prostě bude v České Lípě tradičně předvolební ráj...

Nahoru

Re: 25/2018

Milane, omlouvám se, možná mimo hranu, ale dodatečně mě napadlo, jak píšete o rasovně (mimochodem, taky jsem viděl mnohé včetně přípravy a konzumace), že i dnes by měla určitý efekt, možná dokonce "výchovný" efekt. Divím se, že kvůli oné pasáži zde (možná zatím) někdo nevystartoval - asi aktuální hice tlumí aktivitu všeobecně... Přeji krásný a pohodový zbytek dovolené, hlavně ve zdraví!

Nahoru

Re: 25/2018

1) Pitomiovci
Cituji z článku:
"Lidi sdílejí obrázky různých utrápených kočiček a pejsků a v diskusích vykřikují, že toho, kdo jim to udělal, by měli pověsit. (Často jsou to stejní lidé, kteří o kus dál virtuálně vykřikují, že lodě s migranty by se měly potápět.)"

Tady skutečně MB píše o Pitomiovcích.

2) MHD
Cituji z článku:
"Pokud bude ještě existovat městská doprava, pak se sníží ceny jízdného - bohužel jen pro děti, studenty a důchodce. Ostatní budeme raději dál chodit pěšky nebo jezdit autem."

Pozastavil jsem se nad tím, zda 1500 Kč ročního jízdného je pro MB skutečně důvodem chodit pěšky nebo jezdit autem.

3) Jsem stále Pirát?
Ano jsem.

Nahoru