Dnes je 08. 09. 2024
svátek má Mariana

Zimní olympijský festival v Liberci podpoří EU 50 miliony korun, 128 milionů dá kraj

Archiv

Při takzvaném porcování "evropského medvěda" schválili poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek příspěvek dva miliony eur (51 milionů korun). Tři čtvrtiny prostředků by měl organizační výbor dostat v příštím roce, zbylou čtvrtinu až po vyúčtování celé akce. O přesných pravidlech použití peněz se bude jednat v lednu, řekl dnes novinářům předseda správní rady festivalu Petr Doležal (ODS).


Zimní olympijský festival mládeže se uskuteční od 12. do 19. února 2011 na sportovištích v Liberci, Jablonci a středisku Rejdice v Kořenově na Jablonecku. Zúčastnit se ho má na 1500 sportovců ve věku 14 až 18 let ze 49 zemí. Soutěžit se bude v alpském lyžování, běhu na lyžích, biatlonu, krasobruslení, ledním hokeji, severské kombinaci, skocích na lyžích a ve snowboardingu.


Organizace olympiády má stát 165 milionů korun, z toho 128 se zavázal poskytnout Liberecký kraj. "Příspěvek je rozložen do čtyř let, v rozpočtu na příští rok máme připraveno 50 milionů korun," řekl náměstek libereckého hejtmana pro školství a sport Radek Cikl (ČSSD). Díky podpoře z unie podle něj kraj ušetří. Peníze dostane přímo organizační výbor, Liberecký kraj bude ale moci díky tomu svůj příspěvek snížit. "Zavázali jsme se, že pokud podporu z EU získáme, posílíme o 20 milionů korun grantové programy kraje," dodal Cikl.


Už za měsíc se v Liberci uskuteční generálka na festival, kterou bude čtvrtá zimní olympiáda dětí a mládeže. V pěti městech a obcích Libereckého kraje bude od 31. ledna do 5. února soutěžit v zimních sportech na 1200 sportovců ve věku 11 až 15 let z celé České republiky. Akce přijde na 14 milionů korun a přibližně polovinu nákladů pokryje Liberecký kraj. Na olympiádu přispějí i Český olympijský výbor a sponzoři. Další peníze získají pořadatelé od účastníků.