Dnes je 08. 09. 2024
svátek má Mariana

Ve vedení liberecké univerzity je poprvé v historii žena

Archiv

Na pozici prorektora vystřídala Oldřicha Jirsáka, který se chce více věnovat výzkumu v oblasti nanomateriálů a nanotechnologií. ČTK to  řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.


Technická univerzita má od února nového rektora Zdeňka Kůse, který v minulosti působil na místě prorektora pro výstavbu a rozvoj univerzity. Do této funkce dnes jmenoval vedoucího ústavu informačních technologií a elektroniky Ondřeje Nováka. Třetí prorektor se nezměnil - oblasti studia, vzdělávání a informačním systémům se bude dál věnovat Jiří Kraft. Kůs včera představil také novou 37člennou vědeckou radu. "Ctil jsem přitom tradici, že členy vědecké rady TUL jsou emeritní rektoři a děkani všech fakult," řekl ČTK Kůs.


Technická univerzita v Liberci vznikla z původní Vysoké školy strojní, která byla v Liberci založena v roce 1953 a o sedm let později se rozrostla ještě o fakultu textilní. K původním fakultám pak v letech 1990 až 1995 přibyly další čtyři fakulty - pedagogická, hospodářská, architektury a mechatroniky.


Od roku 2006 působí v Liberci také Ústav zdravotnických studií, který by se měl v nejbližších letech přeměnit na sedmou fakultu. Loni byl založen ještě Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, který připravuje jednu z největších investičních akci v dějinách školy - výstavbu výzkumného centra za 900 milionů korun. V současné době studuje v Liberci 10.000 lidí, z toho pět procent jsou cizinci.