Shrnutí šachové sezony 2006/2007

Archiv
Verze pro tisk |

V létě se nám podařilo realizovat přestup několika předních českých hráčů a reprezentantů, takže jsme mohli doufat v dobrý výsledek. Po porážkách od Pardubic, které si letos připsaly již třetí titul v řadě, a Mahrly Praha v čele s českou jedničkou Davidem Navarou, jsme soustředili naše síly na boj o bronz. Podařilo se nám již neprohrát a ztrátu za dvě remízy vykompenzovaly ztráty našich pronásledovatelů, kterým se lze v takto vyrovnané soutěži jen stěží vyhnout. Když se nám podařilo vyhrát oba zápasy posledního dvoukola a dotáhnout tak počet vítězství na sedm, přišla šokující zpráva z Prahy, že Mahrla oba poslední zápasy prohrála, a přišla tak o svůj pětibodový náskok. Tím nejen přenechala stříbro nám, ale přišla i o bronz, který nakonec ukořistila Ostrava.


Velké zásluhy na stříbrném úspěchu má velmistr Robert Cvek, který ač ze severní Moravy, trávil celou sezonu přímo v Novém Boru a mj. se v DDM Smetanka věnoval i našim nejlepším dětem. Výborné výsledky zaznamenaly i naše poslední dvě šachovnice – mezinárodní mistři Lukáš Klíma a Tomáš Kulhánek. První extraligové zkušenosti nasbíral i jediný použitý náhradník – Honza Vrána. Úspěšná byla i ostatní naše družstva. Záloha vyhrála vloni 2. ligu, a tak mohla v 1. lize nahradit poustoupivší A tým. Předsezonní záchranářské cíle pak splnila na 200%, když dokázala s náskokem 4 bodů vybojovat bronzovou medaili. Nejlepším hráčem se stal Honza Vrána, který v 11 kolech nasbíral 8 bodů.


Jen těsně nám vloni unikl postup z krajského přeboru, když si návrat do 2. ligy vybojoval Liberec. Letos jsme nechtěli nic ponechat náhodě, a tak jsme v této soutěži postavili ještě silnější družstvo. Nicméně touhu hrát vyšší soutěže projevil i druhý krajský extraligový účastník – Turnov. Ten letos svoje elitní družstvo posílil o řadu hráčů, a tak přesunul ligové náhradníky do krajského přeboru. Bylo zřejmé, že o postupu rozhodne vzájemný duel. V něm byly úspěšnější Turnovští a s přehledem pak dokráčeli do 2. ligy.


Našemu céčku, které zaznamenalo pouze tuto porážku, tak připadlo stříbro. V sestavě zazářil především Petr Kučera junior, když nasbíral bez prohry 8 bodů z 11 partií.


O postup do krajského přeboru se bojuje v nejnižší soutěži – přeboru regionálním. Po rozpadu oddílů ve Cvikově a Doksech se počet účastníků ztenčil na sedm. Po odehrání vzájemných duelů se tedy v zájmu dostatečného šachového vyžití pokračovalo nadstavbovou částí, když se v odvetách utkaly první 4 resp. poslední 3 družstva.


Postup si s přehledem vybojovalo naše déčko, ve kterém nejvíce zářil jeho kapitán Jiří Majstr. E družstvo, ve kterém sbírají své první zkušenosti ve vážných partiích i mladí šachisté ze Smetanky, pak zvítězilo v 2. nadstavbové skupině a obsadilo celkové 5. místo.


I v nadcházející sezoně chceme Nový Bor úspěšně reprezentovat ve všech soutěžích. To by se samozřejmě neobešlo bez podpory města a sponzorů, z našeho regionu jsou to především. společnosti Access IT, Cl-net, Stava, Aktivit, Nexor či Tichý a spol. Všem tímto děkujeme a těšíme se na další spolupráci na 64 polích!

Nahoru