Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Partner neběhá, ale jezdí na kole … aby mi stačil:o))

Archiv

Překvapilo mě, že závodíte za Nový Bor i za švédský tým OK Milan. Jak se to dá zvládnout? Lépe řečeno, jak to funguje?


V Čechách závodím za  Nový Bor a  na závodech v cizině  - pokud nejsou jako reprezentační akce - za švédský klub.


Je to otázka peněz, zabezpečení, možností? Proč je výhodnější v cizině běhat za Švédy?


Ve Švédsku je orientační běh velice oblíbený – asi jako v Čechách fotbal. Proto švédské oddíly vyhledávají závodníky i z jiných zemí, aby za ně běhali. Pro mě to znamená možnost tréninku, soustředění, závodů v zahraničí za velmi dobrých finančních podmínek


Rozhovor vzniká především pro laickou veřejnost, za kterou se považuji i já. Nezkusíme na úvod trochu představit váš sport? Nejprve bych se potřeboval orientovat v jednotlivých disciplínách. Krátká trať, dlouhá trať. Do toho určitě nějaký parkový běh, nemluvě o tom, že na popularitě nabírá orientační cyklistika...


Orientační běh je běh s mapou a buzolou v neznámém terénu. Při závodě jsou na mapě určené body – kontroly, cílem závodníka je proběhnout danou tratí za co nejkratší dobu. Podle toho se tratě dělí na sprinty (do 3km - ve městech, parcích), krátké tratě (35 - 40min.), klasiky (zhruba 60 min.) a dlouhé tratě (90min.). Různé kategorie mají odlišný směrný čas závodu a podle terénu se také mění délka závodu.


Jaká disciplína je Vámi nejoblíbenější?


Moje nejoblíbenější je asi nějaká pořádně dlouhá trať.


Jak velkou roli hraje fyzická příprava a jak velkou smysl pro orientaci a teoretická příprava?


To je individuální. V počátcích je důležitá mapová teorie, později převažuje fyzická kondice a psychická připravenost závodníka.


Jako, že ti starší už bloudí podstatně méně?


Každý závodník je na jiné úrovni…neříkám, že starší „nezabloudí“. Ale u dobrých běžců se za „chybu“ považuje třeba už jen zastavení na trati.


V některých sportech jsou mistři doslova neporazitelní. Jsou takoví jedinci i v orientačním běhu? 


Samozřejmě. U nás je to například Dana Brožková závodící za Jičín.


V čem spočívá její neporazitelnost? Je to dáno její fyzickou kondicí?


Dana má velmi dobré fyzické předpoklady, tvrdě trénuje a umí se na závody dokonale připravit.


Závodíte sice za Nový Bor, Váš trenér je však z Turnova. Trénuje Vás na dálku?


Ano, tréninkové plány mi posílá e-mailem, často konzultujeme po telefonu a několikrát do měsíce se snažím do Turnova jezdit – na trénink a konzultace.


Jak vypadá Váš trénink co do objemu? Jste v reprezentaci, už Vás asi tedy není možné považovat jen za výkonnostní sportovkyni. 


Pro ty, co mají rádi čísla - za loňský rok mám natrénováno 460 hodin - běh, kolo, plavání, lyže, posilování…, zhruba 2500 km naběháno v různých intenzitách. 


Stíháte studium? Mimochodem  - jaký studujete na pedagogické fakultě obor? Mám se bát konkurence?


Studuji 1.stupeň ZŠ. Naštěstí mám individuální studijní program, takže mi ve škole vycházejí vstříc.


Zkoušela jste i jiné sporty anebo Vás od malička rodiče vedli jen k orientačnímu běhu?


Samozřejmě jsem od malička dělala všechny možné sporty, ale jen rekreačně.


Proč nakonec zvítězil orientační běh?


Postupně jsem zjistila, že je to to pravé, co mě baví - individuální sport, u kterého nejde pouze o stoprocentní fyzický výkon, ale musí se i přemýšlet :o), cestování, kamarádi po celé ČR….


A co jiné zájmy? Co partner? Skoro bych si hádal, že také běhá...


Zájmy mám především sportovní. Ráda také zajdu na koncert nebo na oblíbené kafe. Partner neběhá, ale jezdí na kole …  aby mi stačil:o)).


Orientačních běžců z Nového Boru bylo do naší ankety Osobnost Českolipska nominováno více, Vy však nejčastěji a s nejpádnějšími argumenty. Koho Vy osobně považujete za největší osobnost novoborského orientačního běhu?


Osobností je tam spousta a nerada bych na někoho zapomněla. Ovšem asi první můj orientačně-běžecký vzor byla Olinka Lepšíková.


Kdo myslíte, že nakonec vyhraje naši anketu? Koho považujete za největší žijící osobnost Českolipska?


Myslím si, že se to dá těžko posuzovat. Je spousta rozlišných oblastí, ve kterých jsou daní lidé výborní. Favorita tedy nemám.


----------



Lucie Krafková se narodila 5. února 1986 v České Lípě. Od deseti let se věnuje  orientačnímu běhu. Závodí za oddíl OK Jiskra Nový Bor a za Švédský OK Milan. Má osobního trenéra Filipa Stárka z Turnova. Prošla  dorosteneckou i juniorskou reprezentací (účast na juniorských MS). Nyní je členkou dospělé reprezentace ČR. Za své nejlepší výsledky považuje letošní 1. místo na Mistrovství republiky na krátké trati, účast na MS a z předchozích let 3. místo na mistrovství Evropy dorostu. Studuje TU v Liberci, 3.ročník pedagogické fakulty.