Open Nový Bor – závěrečná zpráva

Verze pro tisk |

Celý uplynulý týden patřil novoborský Grandhotel Pražák šachistům - konal se zde premiérový ročník mezinárodního šachového turnaje Open Nový Bor.

Pořádaný byl za podpory města Nový Bor a společnosti Tchibo agenturou AVE-KONTAKT,s.r.o., a 1. Novoborským šachovým klubem. Pardubická agentura je mezi šachisty známá pořádáním série Czech Tour a právě Nový Bor byl vybrán jako závěrečný díl seriálu, proslaveného především letním turnajem Czech Open v Pardubicích, kterého se účastní tisíce šachistů a příznivců jiných her. 
 Festivalu se zúčastnilo na dvě stovky šachistů. Hlavní devítikolový turnaj hrálo 80 hráčů z 12 zemí. Překvapivého vedení dosáhl až desátý nasazený, Pawel Szablowski z Polska, a svou šanci již nepustil, když v turnaji pouze dvakrát remizoval a získal skvělých 8 bodů z 9 partií, což mu přineslo i hlavní cenu ve výši 10.000 Kč. Čest domácího extraligového klubu hájil Jan Vrána a ziskem 7 bodů a stříbrné medaile se mu to jistě podařilo. Rovněž sedm bodů, ale horší pomocné hodnocení vykázal bronzový Maxime Marie z Francie. „S organizací turnaje jsem spokojen, hlavně se mi ale dařilo za šachovnicí, ani jednou jsem neprohrál,“ pochvaloval si mladý Francouz. 6,5 bodu stačilo favoritovi turnaje, mezinárodnímu mistru Sebastianu Plischkimu, až na čtvrté místo. Pátou příčku vybojoval liberecký gymnazista Marcel Bednář.  Cenu pro nejlepšího seniora převzal ruský mezinárodní mistr Ivan Loktiev, nejlepší ženou se před domácí Lucií Jínovou, které nevyšel závěr turnaje, stala Emilie Marchadour z Francie. Lepší pomocné hodnocení před Jiřím Navrátilem ml. znamenalo vítězství v kategorii do 16 let pro Hanse Moehna z Německa.
 Pořadatelé připravili i několik doprovodných turnajů. V rapid šachu (15 minut na partii) se radoval Plischki, bleskový turnaj (5 minut na partii) se stal kořistí suverénního velmistra Sergejeva z Ukrajiny. V nezvykle luxusním prostředí se odehrál i krajský přebor škol. Úspěch v podobě postupu na republiková kola zaznamenaly nakonec Gymnázium F. X. Šaldy Liberec a Gymnázium Česká Lípa v kategorii středních škol, ZŠ Vrchlického Liberec a Gymnázium Česká Lípa v kategorii 6. – 9. třídy a ZŠ Dr. Tyrše Česká Lípa v kategorii 1. – 5. tříd.
 „S premiérovým ročníkem jsme velmi spokojeni,“ hodnotil skončený festival Petr Laušman z pořádající agentury. „Účastníci si pochvalovali herní podmínky i doprovodný program v podobě návštěvy sklárny, výletů po okolí či večeru s kytarami, doufám, že jsme tedy položili základní kámen k dalšímu úspěšnému rozvoji šachového festivalu v Novém Boru.“ Podporu festivalu přislíbil i starosta Nového Boru Jindřich Mareš, který převzal nad turnajem záštitu. Na závěrečném vyhlášení vítězů ho zastoupil místostarosta města Stanislav Valdman: „Věřím, že se nepletu, když Vás rovnou pozvu na příští ročník a že se k nám rádi za rok vrátíte,“  rozloučil se s účastníky.

Výsledky

Novoborský šachový server s fotoreportážemi

Krátké video z návštěvy hutě Ajeto

Nahoru