Novoborský šachový klub a další gigant

Archiv
Verze pro tisk |

Celkem 56 vybraných klubů evropské šachové federace (ta zahrnuje i státy bývalého SSSR, Turecko či silný Izrael) se sjelo do tureckého letoviska Kemer, aby zde v 7 kolech změřilo své síly.



 Po úvodní vysoké výhře 5:1 (hrají šetičlenná družstva, každý jednu partii denně) narazil náš zástupce díky losovacímu systému, který proti sobě staví družstva se stejným počtem bodů, na nejlepší klub světa, německý Baden Baden. Ten i bez dvou největších hvězd, Inda Ananda a Rusa Svidlera, kteří se ještě aklimatizovali po příletu z Mexika, kde byl v neděli dohrán turnaj o mistra světa, porazil naše 5,5:0,5. Jedinou naši cennou remízu uhrál na první šachovnici Petr Hába proti Magnusi Carlsenovi. Sedmnáctiletého Nora přitom označil za svého nástupce dlouholetý vládce šachového světa Garri Kasparov.



Po této porážce čekaly náš tým opět papírově slabší soupeři. S lucemburským Echternachem si poradili hladce v poměru 6:0, napínavý sobotní duel proti nizozemskému Utrechtu rozhodl v náš prospěch důležitou výhrou opět Hába.



Tři vítězství ze 4 kol pak posunuly naše družstvo opět mezi elitu a včera je čekal další souboj s klubem z říše snů - s ruským Tomskem. Loňský šampión přivezl i letos hvězdami nabitou sestavu a proti novoborským ji postavil bez náhradníků. Narozdíl od Baden Badenu, který reprezentuje jediný domácí Němec, za Tomsk nastoupili hned 3 špičkoví Rusové a dále pak někdejší nejmladší velmistr historie z Ukrajiny, bývalý mistr světa z Ázerbájdžánu Kasimdžanov a aktuální mistr Evropy Tkačiev reprezentující nyní Francii. Ten je na světovém žebříčku nejníže – „až“ 46. Dle očekávání byl tedy tento souboj jednoznačný, nejvíce se proti světové šestce Morozevičovi držel opět Petr Hába, který dokonce propásl dobré šance na výhru.



Nyní Novoborské čekají poslední 2 kola s vyrovnanějšími soupeři, která rozhodnou o konečném úspěchu či neúspěchu.



Aktuální dění můžete sledovat na www.novoborsky.cz,
žebříček FIDE:  www.fide.com/ratings/top.phtml?list=men
oficiální stránky turnaje: http://euroclub2007.tsf.org.tr/


 


 


 

Nahoru