Dnes je 18. 09. 2024
svátek má Kryštof

Novela rozpočtového určení daní – kvalita vzdělávání v ohrožení

Archiv

Dovolte několik námitek k Vašemu stranickému návrhu na změnu rozpočtového určení daní. Zvláště se týkající oblasti ve všech předvolebních slibech vládní koalice prioritních – školství.


V současné době je systém ekonomického zabezpečení vzdělání ve školách zřizovaných územními správami tzv. dvouzdrojovým systémem financování. Znamená to, že stát zajišťuje oblast mzdových nákladů, nákladů na učebnice a pomůcek a zřizovatel zajišťuje provozní náklady objektů a jejich péči. Zodpovědnost za rozdělení státem ( MŠMT) vyčleněných zdrojů mezi jednotlivé organizace, zřizované jak kraji, tak obcemi je dnes svěřena krajským úřadům. Jediným skutečně “omezujícím” faktorem je, že tyto prostředky poskytnuté státem na vzdělání nelze použít pro jiné účely.


Navrhované změny, které přenesou plnou zodpovědnost za komplexní financování veřejného školství na územní orgány nemají v evropských zemích obdobu.


Pokud by byl návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní  přijat, stát by se zbavil významného nástroje, kterým ovlivňuje kvalitu, srovnatelnou úroveň a integritu české vzdělávací soustavy. Plán decentralizace financování školství na územní samosprávy s sebou nese reálné riziko, že postupem času se v tomto důležitém sektoru začnou tvořit příliš velké rozdíly v úrovni, dostupnosti a hmotném zabezpečení vzdělávání v jednotlivých regionech, a to i kdyby  samosprávy vzdělávání měly jako svoji prioritu. Nebylo by reálně možné plně realizovat cíle vládní školské politiky, minimalizovat tlaky na rozrůznění dnešního školského systému do 14 vzdělávacích soustav ( 14 krajů, 14 subjektů školské politiky).


Odměňování zaměstnanců škol a školských zařízení je stanoveno  jednotně v souladu  s právními předpisy. Až dosud měl stát prostřednictvím MŠMT jediný nástroj k tomu, aby mohl ovlivnit jednotné uplatnění platového systému v regionálním školství. Odebráním tohoto nástroje může dojít i k výrazným odlišnostem  v platové úrovni zaměstnanců škol v meziregionálním srovnání.


Vážený pane hejtmane, ve svých návrzích chcete společně se svými kolegy zbavit stát přímé odpovědnosti za rozvoj regionálního školství, které nebude dále moci garantovat potřebnou úroveň vzdělání. Znemožníte vládě jednotně ovlivňovat pracovní a platové podmínky zaměstnanců školství.Bude asi lepší, když si tu Vaši trávu poseče každý sám  s vědomím, že respektuje jedno z nejdůležitějších práv….rovnost přístupu ke vzdělání.                     


Alena Losová, předsedkyně
Krajská rada Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Liberecký kraj