Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Nápadů je hodně, říká organizátor kulturních akcí ve Sloupu

Archiv

Obec Sloup poslední dobou značně ožívá, dokonce se hovoří o tom, že co do rekreační funkce může konkurovat obcím v okolí Máchova jezera. Jak to vidíte Vy, tak trochu zevnitř?


Jsme rádi, že je to tak vnímáno.Takový cíl jsme si dali už v minulém zastupitelstvu pod vedením starosty pana Silného. A nynější zastupitelstvo v tom, doufám, bude zdárně pokračovat. I když rezervy jsou samozřejmě značné, hlavně co se týká infrastruktury, ubytování, restaurací a podobně.


To mi trochu nahráváte. Mám osobní zkušenosti s několika ubytovateli ve Sloupu a musím říct, že to opravdu velká sláva není. Setkal jsem se s šizením cizinců, předražováním, neochotou. Může s tímto problémem obec něco dělat?


V dnešní době soukromého vlastnictví s tím obec mnoho neudělá. To je věcí každého podnikatele, jakou vizitku si udělá. I když máte pravdu v tom, že to pak vrhá špatný stín na celou obec. My se snažíme si uhlídat alespoň podnikatele, které máme v nájmu v areálu koupaliště.


Také restaurace v Národním domě je dlouhodobě zavřená. Jak to s ní vypadá nyní?


Objekt bývalého Národního a kulturního domu se obci po letech podařilo získat zpět do vlastnictví před necelým měsícem. Samozřejmě to nebylo zadarmo a obec si musela vzít úvěr od banky. Ale to bylo pouze na koupi nemovitosti. Nyní se jedná o žádostech na dotační granty na opravu a zprovoznění celého areálu. Takže zbytek bude záviset na výši získané dotace.


Když jsem se na Vás poptával, bylo mi řečeno, že za rozkvět Sloupu částečně můžete i Vy. Popíšete mi jako nezasvěcenému Vaši úlohu v kulturním a vůbec obecním dění ve Sloupu?


V obecním zastupitelstvu jsem druhé volební období, tedy od roku 2002. Dnes mám jako předseda kulturní komise (hrozný název) na starosti programovou část kulturního dění v obci. To znamená nejen program Lesního divadla, ale i např. pálení čarodějnic, dětský den, akce na koupališti, pro seniory atd. Samozřejmě na to nejsem sám. Bez dobrých kolegů by to ani nešlo. Takovým prvotním impulsem bylo obnovení lesního divadla v Mlýnech. S panem Zdeňkem Nedvědem jsme si řekli, že když to jde tam, musí to jít i u nás. Povedlo se nám dát dohromady partu nadšenců, kteří začali zcela dobrovolně o víkendech obnovovat Lesní divadlo, samozřejmě za finanční podpory obecního úřadu. Práce na zvelebování areálu pokračují do dneška a letos už se odehrála čtvrtá sezona.


Letošní Sloupské kulturní léto muselo být organizačně značně náročné. Vyšlo podle Vašich představ?


Abych pravdu řekl, je to rok od roku náročnější. Člověk si klade stále větší cíle. Naším největším nepřítelem je vždycky počasí. Proto jsem rád, že i přes vrtochy přírody se nám letos povedlo odehrát všechna představení. Přestože jsme na začátku prázdnin museli přesouvat představení J. Dvořáka, i proto možná návštěvnost nebyla zcela podle našich představ. Ale nakonec za sezonu  navštívilo akce asi 5 700 diváků a finančně jsme byli soběstační, což je důležité. Trochu zklamáním pro mě byla návštěvnost kulturních akcí v areálu koupaliště. Kromě Benátské noci, na kterou se přišlo podívat rekordních 1300 lidí, což je  již množství na hranici schopnosti areálu.


Prý jste navštívil 99 % představení. Nevím sice, jak se to dá zvládnout, ale přesto mě zajímá, které se Vám nakonec líbilo nejvíce.


Některé věci jsem při práci zvládal horko těžko. Někdy jsem si dokonce říkal, jestli to mám zapotřebí. Když potom vidíte 750 spokojených posluchačů na koncertě Honzy Nedvěda, máte pocit, že to není marné.


Nedávno bylo Lesní divadlo poničeno zloději. Jak nakonec celá kauza dopadla?


Pachatel samozřejmě nebyl dopaden.


Už máte nějaké nápady do nadcházející sezony?


Nápadů je hodně, ale nechci předbíhat. Kulturní a různé společenské akce v okolí přibývají jak houby po dešti a je čím dál těžší být originální.


Pusťte mezi čtenáře aspoň jedno jméno…


Vy si nedáte pokoj! Chtěli bychom příští rok na Benátskou noc jednu velmi nadanou,  mladou, hezkou zpěvačku a  herečku z Prahy…


Na co dalšího byste mě do Sloupu nalákal? Dejme tomu, že jsem běžný turista, který zná jen hrad ...


Těch věcí je určitě mnoho. Nejvíce láká areál kempu a koupaliště, kde se nám povedlo nastartovat obnovení infrastruktury za pomoci evropských fondů. A doufám, že se nám podaří zdárně pokračovat. Dále jsou to turistické vyhlídkové okruhy v okolí obce, ke kterým jsme vydali i mapu. Na jejich zprovoznění má lví podíl opět Zdeněk Nedvěd, který celou akci naplánoval a za pomoci Lesů ČR dovedl zdárně do konce. Jejich součástí je i znovu zpřístupněná Samuelova jeskyně a sloupské skalní město. Loni se nám podařilo zprovoznit galerii historie obce, která je ale bohužel v provozu jen v letních měsících kvůli nevyhovujícímu objektu bývalé moštárny. A v neposlední řadě je to nespočet památkových objektů přibližujících historii obce i slavných sloupských rodáků.


Nemáte na koupališti problémy se sinicemi? Nebojíte se, že dopadnete jako Máchovo jezero či českolipská Dubice?


Tak toho se opravdu nebojím. Máme jednu z nejčistších vod na okrese, pravidelně kontrolovanou hygienou.


Jak to vypadá s vyhlídkou Na Stráži? Kdo je v současnosti majitelem vyhořelého areálu?


Majitelem je pan Tomislav Procházka, který má v úmyslu obnovit bývalou chatu Na Stráži a k ní přistavět rozhlednu s vysílači mobilních operátorů. K celé věci se mohli sloupští občané vyjádřit v referendu a drtivá většina byla pro. Takže kladné stanovisko obce pan Procházka má a nyní už vše závisí na stanovisku odboru životního prostředí městského úřadu v Novém Boru. Jinak pro všechny občany je na obecním úřadě volně přístupná studie celé stavby.


Když si vybavím českolipské členy ODS, mám trochu problém spojit si někoho z této strany s něčím kulturním. Jak jako člen ODS vycházíte se svými spolustraníky z okresního města?


Kromě pár oficiálních akcí, kde se pozdravíme, žádné jiné vztahy se členy českolipské ODS nemám. V podstatě se ani neznáme.


------------
Miroslav Rývora je silnej ročník 70, narodil se v České Lípě. Absolvoval ZŠ ve Sloupu, posléze ZŠ U Lesa Nový Bor a SPŠ potravinářskou v Praze, kde před dvaceti lety úspěšně odmaturoval. Od roku 1989  je zaměstnancem dříve Severočeských a dnes Jizerských pekáren v České Lípě. Je ženatý od roku 1993 a do dneška s jednou paní. Má dcery Terezu (13) a Barboru (6). K jeho koníčkům patří bigbít, turistika a fotografování.