Dnes je 08. 09. 2024
svátek má Mariana

Na sport v Libereckém kraji chybí peníze, oddíly jsou v krizi

Archiv

Nepřihlašují se do soutěží, ruší tradiční akce a opouštějí je členové. ČTK to řekl liberecký krajský předseda ČSTV Vladimír Boháč.


"Peněz od sponzorů kvůli hospodářské krizi ubývá, a úroveň sportu a tělovýchovy klesá. Města dávají jednotám a oddílům málo peněz, mizivé jsou i příspěvky od kraje, od státu a od Sazky," dodal Boháč.


Jak zjistila ČTK, mnoho jednot a oddílů má obrovské problémy s udržením činnosti. Scházejí jim peníze na trenéry mládeže, na telefony nebo na cesty autem k zápasům a na soutěže. Hrozí, že kvůli dluhům přijdou o dodávky elektřiny, vody a tepla,


Liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) uvedl, že sponzorů není tolik jako dříve, a tak se stále více sportovních klubů obrací se žádostmi o pomoc právě na město. "Sport dotujeme ročně zhruba 70 miliony korun, což odpovídá čtyřem procentům našeho rozpočtu. Ze sportovního fondu rozdělíme ročně dalších více než pět milionů korun. Příspěvky držíme na stejné úrovni navzdory ekonomické krizi," prohlásil Kittner.


Liberecký kraj poskytne letos na tělovýchovu a sport dotace necelých 60 milionů korun - přibližně o tři miliony korun méně než loni. "Peníze z rozpočtu pro tělovýchovu a sport jsme museli krátit. Náš loňský rozpočet byl přes 2,5 miliardy korun, letos je zhruba o 360 milionů korun nižší," vysvětlil hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).


Město Liberec podporuje podle Kittnera především oddíly mládeže a dává peníze na provoz svých stěžejních sportovišť - haly a stadionu. "Nepodporujeme profesionální a výkonnostní sport. Téměř všechny naše dotace směřují do takzvaného sportu pro všechny," uvedl primátor.


Eichler konstatoval, že Liberecký kraj přispívá hlavně na činnost dobrovolných tělovýchovných jednot a na jejich akce. Dotuje také upravování tratí lyžařské Jizerské magistrály.