Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Můžeme ztratit ty, kterým bije českolipské atletické srdíčko

Archiv

Výstavním exponátem českolipské atletiky je první družstvo žen. Loni jste posílili hostujícími Polkami, což jsme třeba kritizovali i na i-novinách, letos team tvořily jen odchovankyně a atletky z okolních obcí. Jak budete postupovat v příštích letech?


V rámci bývalého okresu Česká Lípa dorůstají díky skvělé práci trenérů další výborní atleti ve Cvikově (trenér Libich-závodnice Tereza Pokorná), v Novém Boru (trenéři Petr Choděra, Pavel Půček - Olga Půčková, Barbora Havranová), v Jablonném v Podještědí (trenér Petr Kopřiva - Monika Gumanová, Stanislava Kopřivová). Cílem do dalších let je maximálně spolupracovat s oddíly v okolí České Lípy a talentované jedince vytáhnout do ligových družstev dospělých. Díky výborné práci českolipských trenérů mládeže (Miloslav Sviták, Vasil Dogaru, Gustav Süssner, Milan Nemeth, Renata Rutteová) máme velké úspěchy v těchto kategoriích, které postupem času doplní naše družstva dospělých. O budoucnost, zejména ženské atletiky, v České Lípě obavy vůbec nemáme, naopak výkonnost bude ještě stoupat.


Kolik korun by musel složit případný sponzor, aby se dalo uvažovat o postupu do Extraligy?


Jak již bylo řečeno v předchozí otázce, tak jsme se v oddíle orientovali hlavně na vlastní odchovance, kteří by nám časem vysněnou extraligu vybojovat mohli. Pokud se jedná o jednorázovou částku, tak je to cca 500 000,-Kč na sezonu. V případě rychlé myšlenky na postup bychom se v současné době bez výrazných dvou až tří cizích posil neobešli.


Myslíte si, že je Lípa na nejvyšší soutěž zralá?


Jsou dvě cesty k úspěchu. Ta rychlejší - často ve své době médii kritizována - dát dohromady sponzory, nakoupit po vzoru řady fotbalových klubů posily, které nám soutěž vybojují a udrží. Bohužel na této cestě můžeme ztratit řadu našich dobrých odchovanců a trenérů, kterým „bije českolipské atletické srdíčko“. Potom je cesta druhá, delší, ale ve svém výsledku radostnější. Postupně vychovávat a udržet vlastní odchovance a snažit se jim vytvořit co nejlepší podmínky k přípravě a k závodům.


Nebojíte se, že kdyby neseděl v zastupitelstvu Jan Riedl, stane se atletika popelkou jako mnoho jiných sportů, které nedokáží tak lobovat na radnici?


Řada sportovců kandidovala v posledních komunálních volbách do městského zastupitelstva, ale bohužel bez výrazného úspěchu. Že Jan Riedl dlouhodobě a dobře pracuje v zastupitelstvu, lobuje pro sport a atletiku, je jen dobře. Pokud by bylo více takových zastupitelů, kteří se nebojí vyslovit svůj názor, tak by bylo jistě lépe. Než se začala rekonstruovat atletická dráha, tak přišli atleti na radnici s návrhem a koncepcí dalšího rozvoje sportu v České Lípě, který se nepodařilo naplnit. Bohužel časté politikaření a pletichy na naší českolipské scéně ukázaly v posledních letech na nekoncepčnost a řadu zbytečně a špatně vynaložených prostředků v oblasti sportu.


Poslední dobou je o atletice v Lípě hodně slyšet. Třeba u nás v i-novinách jste společně s florbalem nejčastěji. Je to jen dobrým pr v podání Míly Svitáka a dalších trenérů nebo jste skutečně v takovém laufu?


Velké poděkování za propagaci atletiky patří Miloslavu Svitákovi, který jako jeden z mála z nás si najde ještě trochu volného času a věnuje se potřebné publicitě. Hlavním tématem téměř všech periodik je fotbal a hokej a bylo by potřeba, aby i ostatní sporty dostaly více prostoru a mohly se více zviditelnit. A že  máme dobrou, zdravou základnu  s řadou úspěchů, nás velmi těší a nesmírně zavazuje pro další roky.


Vypadá to, že v Lípě v současnosti dozrává skupinka poměrně úspěšných žáků. Napadají mě Michal Šenfeld, Lucka Kalousková, Gábina Daníčková, Olga Půčková a třeba i můj syn Hynek. Nehrozí, že odejdou někam jinam? Kam zmizela třeba generace Matěje Lačného či Mirka Mimry?


Česká Lípa měla vždy řadu vynikajících atletů, zejména v žákovském a středoškolském věku. Velkou zásluhu na tom mají náborové soutěže, jako je Pohár rozhlasu pro základní školy a Corny pohár pro střední školy. V neposlední řadě drží obrovskou sportovní výkonnost českolipské gymnázium. Bohužel ale musíme konstatovat, že v současné době zázemí v České Lípě není připraveno pro vrcholový sport, který by talentované jedince postrčilo ještě výš a dál. Takže generace například již zmiňovaného Matěje Lačného a Mirka Mimry nenašla v České Lípě další zázemí pro svůj výkonnostní růst. Rozdíl mezi výkonnostním a vrcholovým sportem je obrovský. A proto se naši nejlepší atleti soustřeďují do střediskových oddílů, které jsou dotovány přes ministerstvo školství a obrany (Dukla Praha, USK Praha…). V současnosti v našem klubu není jediný profesionální pracovník či závodník. Veškeré sponzorské dary a příspěvky jsou zpětně použity zejména na dopravu, nájmy sportovišť a nákup drobného vybavení. Co nás ale po lidské stránce velmi těší, je to, že řada našich atletů po dosažení úspěchů ve sportu uspěla ve svém civilním životě. Velká většina vystudovala, jsou z nich dnes dobří lékaři, právníci, učitelé, ekonomové. A všem dala atletika krásné zážitky, kamarády a lásku ke sportu na celý život.


Jste vidět hlavně na atletice. Co Vaše další zájmy? Stíháte ještě něco dalšího?
 
Samozřejmě, že hlavním cílem je zaměstnání, spokojená rodina a potom až atletika. Velmi se zajímám o dění v našem městě, co se zde dobrého stalo a událo. Zajímá mě krásná příroda a historie Českolipska. Ve volným chvílích dávám samozřejmě přednost i dalším sportům: lyže, kolo, turistika… S rodinou jsem navštívil řadu koncertů v rámci festivalu Lípa Musica, což je vynikající počin pořadatelů.


Postoupil jste do dalšího kola naší ankety Osobnost Českolipska. Každého se snaží ptát, koho tipuje na celkového vítěze. Co myslíte, kdo postoupí nejdále?


Já osobně považuji za velké osobnosti postavy, které se nějakým výrazným způsobem zapsaly do historie Českolipska. Osobně tipuji Zdeňka Pokorného, ale šlapat na paty mu budou díky svým příznivcům Jaroslav Rada a Miroslav Rývora.


-------------



Roman Málek se narodil 23. 12. 1967 v České Lípě. Do 25 let bydlel v Novém Boru, pak v České Lípě. Je ženatý, má dvě děti. Povoláním je geodet. A atletice je aktivní od roku 1981, kdy začínali v malé skupince  spolu s Janem Riedlem, Miloslavem Svitákem a  Vasilem Dogaru. V roce 1992 byl založen samostatný oddíl AC Česká Lípa.