Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Mlýn mezi Trávníkem a Mařenicemi

Archiv

Náhon a zbytky mlýna nalezneme, když pojedeme autem či jakýmkoliv jiným prostředkem od Mařenic do Cvikova, asi dvě stě metrů před prvními chalupami patřícími k Trávníku. Po levé straně silnice, těsně před výrazným hupem, je skála. Dá se zastavit přímo u ní, ale z důvodu bezpečnosti raději ještě kousek popojeďte a zaparkujte vpravo na široké přístupové cestě k jednomu z domů. Ideální zastávkou by toto místo mohlo být i pro cyklisty jedoucí z výletu pod Luž.



O správnosti místa se přesvědčíte v okamžiku, kdy na skále spatříte poněkud zvětralý reliéf Ježíše Krista. Podobných skulptur je po okolí velké množství, jen kolem nich vždy nevedou turistické trasy.





Několik metrů za Kristem naleznete vstup do náhonu. Nebojme se, voda do něj už neteče - hráz bývala na druhé straně silnice. V době mé návštěvy (dva dny před Štědrým dnem) bylo uvnitř krásně sucho a zřetelně tepleji než venku. Možná i to je důvod, proč zadní trakt náhonu vypadá jako přechodně obývaný bezdomovci.








Z místa vstupu můžeme jít vpravo i vlevo. Vpravo daleko nedojdeme, takže postupujme na opačnou stranu. Můžeme obdivovat různě zbarvené vrstvy pískovce, které obzvlášť vyniknou ve světle baterky, v době mrazů ledopády či netopýra, který je vlivem proudícího vzduchu mumifikovaný (samozřejmě netuším, jestli ho už někdo ze stěny nesejmul, ať už z důvodů pietních či morbidních). Na konci chodby vstoupíme do trosek mlýna. Škoda toho neuvěřitelného nepořádku. Trochu nám zkazí dojem. Přesto jde určitě o místa, která nadchnou  turisty různého věku, obzvlášť mužského pohlaví. Trocha toho dobrodružství kousek za Lípou.