Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Má práce je vzdálena jednu hodinu cesty

Archiv

Po Vašem odchodu ze ZUŠ v České Lípě jste běžným občanům zmizel z očí. V i-novinách jsme několikrát prozradili, že jste ředitelem ZUŠ v Praze. Byla to satisfakce? V Lípě Vás nechtěli a v Praze ano ...


Uměleckému školství jsem věnoval hodně času a mnohdy i na úkor vlastní rodiny. Ale na druhou stranu je to oblast, která mi už 22 let dává prostřednictvím dětských a studentských výkonů a úspěchů energii a přesvědčení, že má obrovský smysl. A pokud to půjde, budu rád pozitivně ovlivňovat vývoj tohoto segmentu školství i v budoucnu.


Liší se nějak zásadně Vaše nové působiště od toho starého, českolipského?


Systém ZUŠek a práce v nich je v celé naší malé republice hodně podobný. Ze všeho jsou nejdůležitější lidé, kteří předurčují úroveň a kvalitu celého života školy, nejen studijních výsledků. A další důležitý článek řetězu je zřizovatel - osoby, které ho reprezentují. Tady bych radši s odpovědí skončil…


Co rodiče? Já jsem se sice narodil kousek od Prahy, ale Pražák je pro mě synonymem arogantního hajzlíka :o). Jsou pražští rodiče třeba náročnější?


Každý dobrý rodič se snaží dát svým dětem to nejlepší, a to platí všude. Mám pocit, že pražští rodiče mají větší potřebu dát svým dětem vedle obecného i umělecké vzdělání. A to Vaše synonymum je zcela liché. Nejhorší setkání s arogantním člověkem jsem měl bohužel v České Lípě…a ne s jedním.


Do Prahy dojíždíte, nebo jste se tam odstěhoval?


Trvalé bydliště mám stále v České Lípě. Českolipsko je mým rodištěm, které oplývá nádhernou krajinou, ve které mám navíc spoustu kamarádů, přátel a známých. Má práce je vzdálena jednu hodinu cesty.


Jste spokojenější?


O tento subjektivní pocit se pokoušejí všichni.


Vraťme se přece jen do Lípy. Do ZUŠky jste nastoupil těsně před revolucí, po ní trochu překvapivě ZUŠka získala budovu bývalého OV KSČ. Jak k tomu došlo?


Tenkrát jsme měli možnost prožít dobu, ve které se měnilo opravdu hodně věcí, a všichni věřili, že naše budoucnost bude jedině dobrá a krásná. A díky této atmosféře se podařilo několika lidem prosadit záměr, aby se budova využila pro děti. Za všechny ty snaživé lidi, díky kterým se toto podařilo, bych jmenoval alespoň jednoho, a to bývalého pana starostu Zdeňka. Pokorného.


Občas, když sedím v sále, mám divný pocit. Nestraší tam doposud nějací soudruzi?


Občas ano. Jsou velice rafinovaní a rádi se převlékají.


Nebyly žádné tlaky ze strany úředníků, zastupitelů, podnikatelů přestěhovat ZUŠku někam jinam a poměrně zajímavou budovu využít k jiným účelům?


Někdy se objevily podivné návrhy, ale naštěstí neměly větší podporu a díky tomu zase zanikly. Jako například snaha o vybudování autodílny pod koncertním sálem…


Jak už to na maloměstě bývá, vznikaly i kolem Vašeho odvolání různé konspirační teorie. Jedna určitě byla, že jste se moc vzpíral možnosti přestěhovat se jinam. Byl na Vás v tomto směru vyvíjen nějaký tlak anebo jste se prostě znelíbil jinak?


Někdy se odehrávají mezi lidmi situace, které se dají pochopit až po určitém časovém odstupu. Toto byla jedna z nich, ale stále ještě potřebuje čas.


Sledujete dění v České Lípě jako takové a v ZUŠce speciálně?


V českolipské ZUŠce pracuje mnoho schopných a obětavých lidí, kteří ji, město i kraj dobře reprezentují svou prací a za to si zaslouží uznání a velkou podporu vedení školy a hlavně zřizovatele. V té podpoře jsou ovšem ještě velké rezervy.


Lidí nominovaných do naší ankety Osobnost Českolipska se ptám, komu oni by dali svůj hlas. Kdo je pro Vás tou pravou Osobností Českolipska?


V anketě se objevila celá řada osobností, je těžké určit jen jednu. Naštěstí tato je odlišná od tzv. vážných nebo oficiálních anket, ve kterých by měla být oceněna jen ta osobnost, která se zasloužila zvlášť významným činem nebo celoživotním přínosem. Můj hlas by dostal Zdeněk Bob Suchý.


ZUŠkou za Vašeho působení prošla řada nadějných žáků. Nechcete nám nějakého připomenout? Někoho, kdo osobností ještě není, ale třeba by se jí mohl stát.


Českolipskou ZUŠkou  prošlo mnoho nadaných a talentovaných žáků a studentů, kteří propagují dobré jméno školy i města po celé republice. Např. Denisa Nová nebo Martin France.


-----------


Libor Zíka je bývalým ředitelem Základní umělecké školy Česká Lípa, který, přestože vyhrál konkurz, nebyl do funkce znovu jmenován. V současnosti je ředitelem ZUŠ v Ratibořické ulici v Praze. Vyučuje hru na kytaru.