Dnes je 08. 09. 2024
svátek má Mariana

Krize zvýšila na Českolipsku zájem obcí o veřejně prospěšné práce

Archiv

Obce se tak snažily lidem bez práce dát alespoň nějakou možnost si přivydělat. Podle informací z úřadů práce vzrostl nejvýrazněji počet lidí zaměstnaných na veřejných pracích na Českolipsku, kde tak bylo vloni zaměstnáno 334 uchazečů, meziročně o 80 procent víc. Celkově bylo v kraji loni zařazeno na veřejně prospěšné práce 975 nezaměstnaných, o 17 procent víc než v roce 2008.


Českolipsko je v Libereckém kraje regionem s nejvyšší nezaměstnaností - na konci roku tam bylo bez práce 7250 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 13,2 procenta. Hlavním důvodem rostoucího zájmu tamních měst a obcí o veřejné práce byla snaha pomoci lidem, kteří přišli o práci kvůli krachu Crystalexu, nebo je propustili dodavatelé dílů pro automobilový průmysl. "Z 57 měst a obcí nemá veřejné práce asi pětina, v řadě obcí je zkusili poprvé a už nyní máme žádosti o navýšení počtu těchto míst," řekla dnes ČTK mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.


Veřejně prospěšné práce financuje úřad z prostředků aktivní politiky zaměstnanosti a evropského sociálního fondu. Předloni na ně v České Lípě vynaložili 7,6 milionu korun a na každého nezaměstnaného přispívali 7000 korunami. Od loňského roku dává úřad na každého nezaměstnaného 10.000 korun. "Za loňský rok jsme tak veřejně prospěšné práce podpořili 21 miliony korun," řekla Ottová. Důvodem výrazného nárůstu je zvýšení příspěvku a také delší smlouvy. V minulosti obce využívaly veřejné práce hlavně od jara do podzimu, letos si ale nezaměstnané nechávají i přes zimu, aby zajistily úklid chodníků, který jim nově uložil zákon.


V České Lípě pracovalo loni 26 nezaměstnaných. "V roce 2010 chceme počet pracovníků na veřejně prospěšné práce oproti loňskému roku navýšit na 30," řekla ČTK starostka Hana Moudrá. Nezaměstnaní se ve městě zapojují hlavně do úklidu, drobných oprav a údržby zeleně. "V zimě čistí chodníky, přístupové komunikace a ostatní plochy ručními prostředky od sněhu," dodala starostka. Podobně využívají nezaměstnané i další města. "My díky tomu můžeme zajistit úklid chodníků a lidé nám děkují, že mají práci," poznamenal Jindřich Mareš, starosta Nového Boru, kde zaměstnávají na veřejně prospěšných pracích 19 lidí.


Krize přinesla do systému veřejně prospěšných prací také další změnu - zatímco v minulosti býval problém některá místa obsadit - loni už byl zájem podstatně vyšší než možnosti úřadů práce. "Lidé si víc váží práce, a proto i fluktuace byla minimální," řekla ČTK ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.


Liberecký úřad má s veřejnými pracemi v kraji největší zkušenosti, loni je podpořil 32 miliony korun, rok před tím na ně dal 20 milionů. Města a obce na Liberecku zaměstnaly loni 425 lidí, před rokem 474. "Úbytek umístěných uchazečů je dán právě menší fluktuací," vysvětlila Sadílková. Nejvíce uchazečů pracuje tradičně pro obce a města ve Frýdlantském výběžku, kde je nejvyšší nezaměstnanost.