Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

27/2018

Konečně je jasné, které subjekty a s jakými lidmi budou v komunálních volbách chtít naše hlasy. Seznam najdete zde. Pro začátek malé shrnutí.

V České Lípě kandiduje 14 subjektů.

ANO 2011 vede zastupitelka města i kraje Jitka Volfová, dvojku jí dělá Martin Brož. Oba by se měli objevit ve štafetě, když to stihnu. Pětkou je bývalý zastupitel Jan Riedl.

Jedničkou Pirátů je Petr Jeník, dvojkou Ondřej Víteček. S Ondřejem už Štafeta vyšla (zde), Petr Jeník se o své názory podělil před minulými volbami (zde).

Žádné překvapení nám nenachystala ČSSD. Jedničkou je starostka Romana Žatecká, dvojkou Petr Máška, trojkou ředitel p. o. Sport Pavel Císař, čtyřkou další zastupitel Tomáš Binder. Po zkušenostech z předchozích let uvažuji pouze o jediném kandidátovi, kterého bych byl schopen zakroužkovat. Chování ČSSD je pro mě zklamáním. Nabídl jsem jim, že někoho představím ve Štafetě, ale ani neodpověděli. Před minulými volbami jsem představil například Petra Mášku (zde).

Jedničkou komunistů je František Chot (rozhovor zde), dvojkou Oldřich Panc (rozhovor zde).

Jiří Wawrečka nepřekvapil. Poté, co znemožnil další stranu (po minulých volbách Piráty, před tím Unii svobody, Hlavu vzhůru nebo třeba Suverenitu), vytvořil paskvil s názvem Lípa jinak - patrioti města.

Plnou kandidátku složili i Národní socialisté. Do voleb je vede kuchařka Erika Bachtíková.

Přestože jsem tomu nevěřil, podle mě jednu z nejzajímavějších kandidátek nakonec složil Zdeněk Ježák (Štafeta s ním vyjde zítra a představit bych chtěl ještě sedmičku Radka Holčáka). Dvojkou je Hana Joličová, kterou známe především jako organizátorku módních akcí. Trojkou je bývalý místostarosta Tomáš Vlček, čtyřkou historik Michal Panáček, pětkou ergoterapeutka Kateřina Filipová, šestkou aktivistka Monika Rejnartová. TOPce přetáhli zubaře Ladislava Zárubu, který si už zastupování občanů také vyzkoušel. Ježák nalákal na seznam člena osadního výboru z Dobranova, dobrovolného hasiče, dopravní inženýrku, gynekologa a hudebníka i vítězku Ceny Ď.

ODS se zachovala stejně jako ČSSD. Vsadila na to, že občané jsou s jejím vládnutím spokojení. Do čela dala místostarostu žijícího v Libchavě, dvojkou je další ředitel příspěvkové organizace města, trojkou je také zástupce příspěvkové organizace města, pětkou také, do toho pár úředníků a dalších ředitelů a zástupců ředitelů různých příspěvkových organizací. Ho, ho, to je ta strana, která se kdysi profilovala jako strana podnikatelů. Tohle je fakt hrob.

Obskurní hnutí vytvořila místostarostka Alena Šafránková. Poté, co ji vymrskali z ANO, jde do voleb se subjektem, který se jmenuje Politické hnutí PRO 2016.

Aby se to občanům trochu pletlo, přejmenovali se ti, co se rozhodli před minulými volbami uklidit Českou Lípu, na subjekt s názvem PRO Českou Lípu. Jedničkou je ředitel pekáren a současný zastupitel Roman Kozák (před minulými volbami se představil takto). Dvojkou je majitel OD Andy Vladimirov, trojkou ředitel odboru z firmy Mega, Jiří Truhlář. K rozhovoru mi byla nakonec nabídnuta sedmička Petra Hurtová, velmi zajímavá a statečná žena. Už na něm pracujeme. Stál jsem o Jirku Truhláře nebo pana Vladimirova, ale nedopadlo to. Kandidátka je plná zajímavých lidí, ale já bych rád po volbách změnu. Mně se ta současná koalice upřímně nelíbila. A uklízeči byli její součástí.

SPO Zemanovci nabízejí na kandidátce jen dva důchodce a paní, co obsluhuje na benzínce. Při současném systému zbytečný počin. Pomineme-li jméno člověka v názvu subjektu.

Svou kandidátku od minule dost pozměnili Svobodní. Před minulými volbami byli aktivní, letos o nich zatím neslyšíme. Jedničkou je Antonín Bechyně.

Trochu jsem doufal, že nás nepotká neštěstí v podobě buňky Okamurovců, ale mé modlitby nebyly vyslyšeny. A tak nás při úrovni českolipského voličstva zřejmě čeká zvolení nějakého bojovníka proti migraci, EU a České televizi. Nejblíže k tomu má jednička kandidátky Ladislav Adam. Muž, který sice nemá názor, ale zato jich spoustu sdílí.

Přepálený začátek, velké množství intelektuálů, to jsou slabiny Živé Lípy, subjektu, který vznikl spojením několika stran a hnutí s jasnou ambicí vyhrát volby. Jedničkou se nakonec po sérii jednání stal ředitel sklárny Ajeto Jaroslav Turnhöfer, který je z ničeho nic všech kamarád. Doufám, že s ním nakonec rozhovor dokončím. Rád bych ještě šestku Jakuba Mencla. V minulých letech vyšly rozhovory například s Miroslavem Hudcem (naposledy zde), Milanem Kubátem (zde), Miroslavem Pröllerem (zde), Štěpánem Slaným (zde), Honzou Ševčíkem (zde), Michalem Prokopem (zde) nebo Vojtou Svobodou (zde). Jak už jsem psal dříve - kandidátka je plná osobností. Jenže osobnosti mají hodně příznivců i hodně odpůrců. I já to mám tak. Na kandidátce jsou lidé, u kterých bych byl doslova nadšen, kdyby se stali mými zastupiteli. Ale jsou tam i tací, kvůli kterým si vyberu i z jiných kandidátek.

Nevěděl jsem, co dát jako úvodní fotku. V rámci okurkové sezóny se objevily články o dvou pokousání liškou. I mě překvapila liška, která číhala u odpočívadla a kradla lidem svačiny.