Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

22/2018 (K Všudybudu)

Mrzí mě, že jsem se minule raději než politice nevěnoval Všudybudu. Minimálně bych si ušetřil diskusi se zastupitelem a hlavně kolegou Ježákem (zde).

Upřímně: má trochu pravdu, už dávno nechodím vysedávat na zasedání zastupitelů, raději si ve stručnosti přečtu jen zápis a představím vám některé body, některé věty z diskusí. Chápu ho – politikaření je pro něj nyní hlavní koníček. (To je jen takové popíchnutí, aby mi zase zvedl čtenost. O ni přece jde až v první řadě.)

Na víkend odlétám do zahraničí, takže deník vychází s předstihem jako upoutávka na čtrnáctý ročník Všudybudu. O svých pocitech z festivalového pátku budu informovat příští týden. Pátek ještě stihnu, sobotu už bohužel ne. I proto mě potěšilo, že letos se dají koupit vstupenky i na jednotlivé dny.

14. ročník … děsný. Byl jsem jako jeden z mála na tom prvním. Podařilo se nám někde s manželkou udat děti, tak jsme se byli projet v Hradčanech a při cestě zpět jsme zjistili, že se na hradě něco děje. Dva ročníky jsme vynechali, ale jinak jsme pravidelní účastníci.

Tak jdeme na tradiční žebříčky. Co mě nejvíce táhne z pátečního programu? Samozřejmě kromě piva, lidí, které jsem rok neviděl, atmosféry apod.

1.       Papír sklo plasty

To je už úchylka. Ale já Papíry zkrátka můžu. Baví mě, mám je naposlouchané z auta i Spotify. Kdyby přijeli na Všudybud … chtěl jsem napsat Beatles … tak bych šel stejně na Papíry. Ale to bych kecal, to bych šel na Beatles. Ale trochu bych se rozmýšlel. Beru to trochu i jako poctu Jirkovi Goťákovi za to, co pro Lípu dělá.

 

2.       Please The Trees

Kdo používá Spotify, tak zná: něco posloucháte a ono vám to nabízí interprety, kteří by se vám mohli také líbit. A takto jsem tuto trojici objevil. A už u ní zůstal. Možná, že jsem nejdřív ani nevěděl, že jsou to Češi. Určitě to bude jeden z vrcholů Všudybudu.

 

3.       minus123minut

Netřeba představovat. Nedávno jsem psal, že jsem je objevil v rockáči ve Staré Lípě a průběžně je poslouchal celé desetiletí. A když začali hrát znovu, jel jsem na ně až do Jablonce. Ti rovněž nezklamou.

 

4.       The VIV

Jsem upřímně zvědav, jak jim to šlape ve čtyřech. Napsal jsem první větu a hned jsem si pro radost pustil jejich klip. Další moje srdcovka s kořeny v Lípě.

 

5.       Pupíček

Tady se spíše děsím, co předvedou. Nevěřím, že už se konečně sehráli. Ale čeká to někdo od pankáčů? Prostě bude prdel. Právník, gynekolog a Forgáč.

 

6.       Dmitrievna

I Dana má některé své kořeny v České Lípě. Rozhovor s ní si přečtěte zde. Já upřímně doufám, že všechny zase strhne svou energií. A spiritualitou, o které mluví v doporučeném rozhovoru.

 

7.       Helicopter

Další kapela z líhně kolegy Tomáše Hoskovce aneb punku není nikdy dost.

8.       Helemese

Tihle harmonikáři, když to rozjedou, tak to bývá ten nejlepší mejdan.

 

9.       Myluju Vendulu

Pro mě neznámá z Nového Boru. Nahrávka mě zaujala. Jak budou vypadat naživo?

 

10.   Tetrahop

Loni jsem je dával vysoko. Sedli mi, dostal jsem CD za to, že jsem je pochválil. Heč.

 

A nyní žebříček těch, o které přijdu.

1.       Zvíře jménem podzim

Tak tohle mě opravdu mrzí. Většinu Kubových projektů nemusím a vzpomínám si na první Všudybud, jak jsme se bavili s jedním dlouholetým interpretem, že v tom nejsem sám. Ale Zvíře mi neuvěřitelně sedlo, protáčím ho neustále. Desku oceňuje i kritika. Nenechte si ujít.

 

2.       Scream of the Lambs

To je stejná úchylka jako Papíři. Netřeba komentovat. Bob je zkrátka taky zvíře.

 

3.       MANU

I jejich skladbu už rok protáčím na Spotify a byl bych zvědav, kam se posunuli.

 

4.       Unaffected Evolution

Směsice zvuků s českolipskou či spíše novoborskou stopou Davida Tichého. Velký nářez.

 

5.       Honza Dalecký

A další kousek z gymnaziální líhně. Moc příjemný, prožitý, autorský.

 

6.       Bad trip

Tuhle dvojku jsem si oblíbil. Sice se přejmenovali, ale jsou to stále ti dva rapeři, kteří nadchli i loni.

 

7.       Orchestr ZUŠ Česká Lípa

ZUŠ se musí podporovat. Ta z velké části, z největší, může za to, že tady máme tohle hudební podhoubí tak rozrostlé.

 

8.       Illusions

Tak trochu má krevní skupina. Příjemný rock.

 

9.       Flush Buttons

A opět David Tichý s Tondou Kropáčkem. Předloni jsem je dal mezi největší překvapení.

 

10.   Lucie Redlová

A pohodovka na závěr. Moc příjemná, pěkná a inteligentní ženská.

Více informací je zde.