Dnes je 08. 09. 2024
svátek má Mariana

Českolipská nemocnice chce za přispění EU zateplit své budovy

Archiv

Zateplení tří hlavních budov přijde na více než 160 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Nemocnice už podala žádost o dotaci do Operačního programu Životní prostředí v rámci 16. výzvy, na kterou jsou k dispozici tři miliardy korun.


Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, žádná jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století. V rámci výměnného programu je stavěl jugoslávský dodavatel. "Z toho také vyplývají největší problémy - špatná tepelná izolace fasád, oken i střech, nekvalitní konstrukční prvky, které špatně odolávají povětrnostním a klimatickým vlivům," řekl Pokorný.


Kvůli rozpadající se fasádě musela například nemocnice před dvěma lety uzavřít svůj hlavní vchod, když se z výšky sedmého patra odlomil velký kus fasády. Stalo se to v noci, a tak naštěstí nebyl nikdo zraněn. Při současných mrazech ale hrozí, že se podobná věc může opakovat. Budovy mají také okna, která netěsní, zdevastované jsou ocelové konstrukce balkonů a zábradlí.


Právě tyto nedostatky by podle Pokorného měl projekt zateplení vyřešit. Počítá s opravou plášťů tří objektů - hlavní budovy, kde sídlí většina oddělení, objektu polikliniky a budovy dětského oddělení. V rámci zateplení by se měly objekty dočkat hlavně nové fasády s kvalitní tepelnou izolací, nových oken a dveří a zateplení střech. To by mělo výrazně snížit i náklady na vytápění zařízení, kde lékaři hospitalizují ročně okolo 20.000 pacientů. Další tisíce nemocných projdou ambulancemi. Nemocnice s poliklinikou v České Lípě disponuje 527 lůžky, zaměstnává 880 zaměstnanců, z toho necelou stovku lékařů. Předloni hospodařila s rozpočtem téměř 634 milionů korun a skončila s mírným ziskem 273.000 korun, loňské výsledky zatím k dispozici nejsou. Nemocnice opravu nutně potřebuje, bez dotace si ji ale podle Pokorného nemůže dovolit. Ani Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice, v napjatém rozpočtu tolik peněz nemá.