Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

51/2007

Archiv

Kapr už to má za sebou, děti  zdobí vánoční stromeček, bytem voní vařená mrkev, kterou čeká nakrájení do salátu. Dokonce část dárků mám už zabalenou - samozřejmě neuměle, protože nejsem patřičně šikovný.



V týdnu jsem absolvoval několik akcí, které s Vánocemi souvisejí. Těší mě, že má třída, v současnosti kvarta, se stále nechá zblbnout do vánoční besídky. Tentokrát jsme rozdávali dárky podle monogramu dárce. Všichni ode mě očekávali mercedes benz, ale modrý budík snad také dobrý :o).




V pátek odpoledne jsem si vychutnal vánoční koncert gymnázia. Je obdivuhodné, co se dá s dětmi během necelého měsíce nacvičit. Snad ničemu neuškodí, když tady smeknu před kolegyněmi Hankou Homolovou a Zuzkou Rozsypalovou. Jak jsem tam poslouchal, říkal jsem si opět, jaké mám štěstí, že mi bylo umožněno pracovat právě na gymnáziu. S dětmi mnoha zájmů, talentů, schopností. Vždy podobné akce hodnotím podle toho, jak hodně mi běhá mráz po zádech - tentokrát určitě dvakrát. Poprvé, když se Bazilikou rozezvučela úvodní vánoční píseň, podruhé, když zapěla Martina Horáčková. Snad o ní ještě někdy pořádně uslyšíme! Takový dar v hrdle má málokdo. (Program zde, fotožurnál připravím ještě dnes -zde.)




Mrzelo mě, že si lidé nenašli čas na koncert českolipských kapel, který probíhal o půlhodinu později na náměstí TGM. Já vydržel jen na několik písní Red Eye. Potom jsem musel na vánoční posezení se svými kolegy.



V sobotu v pět hodin jsem jel pro změnu do Žizníkova na recitaci Hrubínovy básně Lešanské jesličky. Akci zorganizovala Iva Honsnejmanová (více například zde). Kolem osmdesáti lidí si poslechlo nejen kapánek morbidní příběh Josefa a Marie, ale i vystoupení cvikovského souboru Lusatia consort. Ten sice koncertoval několikrát i v zahraničí, ale pro mě byl příjemným objevem. Zapomenout nesmím na to, že čtení textu prokládal svým zpěvem Martin Prokeš. Jeho podání Ave Maria s párou u úst bylo pro mnohé vrcholem večera. Už jsem akci několikrát avizoval, ale opakování je matkou moudrosti – repríza se uskuteční v úterý v bazilice Všech svatých, po skončení ranní mše.




I další můj předvánoční objev pochází z okolí Cvikova či spíše Kunratic u Cvikova. V sobotu dopoledne jsem se tam toulal s džípíeskou a zjistil, jaké mám v tomto sektoru našeho okresu mezery. Jen se podívejte na fotografie, jaké krásy se dají objevit mimo hlavní turistické trasy.







Skoro bych mohl v deníku založit podrubriku s názvem Drby z Lípy. Minule jsem upozorňoval na skutečnost, že starostka Moudrá chce do funkce ředitele KD Crystal prosadit Jířího Pomejeho. Tentokrát je hitem našeho diskusního fóra neověřená informace, že Tomislav Procházka skupuje na sídlištích domy, do nichž chce přesídlit Romy a jiné nepřizpůsobivé občany z řady míst naší republiky. Lépe informovaní čtenáři uvedli, že se bude jednat o zhruba tisícovku jedinců. Město nechce zůstat pozadu a podobným způsobem osídlí i nové byty na Ladech. Uvidíme, s čím přijdou čtenáři příští týden, a hlavně, které z informací, které se mi nyní zdají neuvěřitelné, se ukáží jako pravdivé.


Názor můžete vyjádřit v anketě pod reklamami. Už by měla fungovat standardně.



Přeji Vám všem spokojené Vánoce a nový rok bez podobných zvěstí. A kdyby náhodou - čekají nás volby do Senátu i kraje.