Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

47/2007

Archiv

Mám za sebou další velmi aktivní týden, ale nevím, jak hodně vás svými zážitky zatěžovat. Tedy některé věci jen ve zkratce. Čtvrtletí - porada a třídní schůzky. Mám kvartu, deváťáky. Dělají trochu problémy, a tak jsem se s rodiči dohodl na zavedeni jiných třídnických hodin. Hodně mě v tomto smyslu posunula přednáška Petra Šolce z Liberce, kterou jsem v říjnu absolvoval v rámci kurzu preventistů. Ekologická olympiáda - příjemné zjištění, že žáci, kteří ve škole dělají zmíněné problémy, mohou uspět (vyhrát) v konkurenci jiných škol z českolipského, libereckého i děčínského okresu.



V úterý jsem absolvoval stáž na Odboru sociálních věcí a zdravotnictví na Městském úřadu v České Lípě. Je zajímavé a poučné osm hodin stát za zády někomu, kdo vykonává jiné zaměstnání. Navíc takové, které je dobrým terčem pro veřejnost i novináře. O práci sociálních pracovnic víme většinou nejvíce z českých seriálů či ze zdrojů, které se nejlépe charakterizují zkratkou JPP (jedna paní povídala). Deset zaměstnanců (či spíše zaměstnankyň) má v našem obvodu (41 obcí) na starosti šest tisíc rodin, v nichž vše nefunguje tak, jak si stát přeje. Když jsem to tak sledoval, nedokázal jsem si představit, jak v takovém počtu jsou vůbec schopní celou tu agendu zvládnout. Pokud si ve školství stěžujeme na přílišné papírování, tak to jsme ještě neviděli z druhé strany "přepážky" úřad.



V rámci úterního dne jsem se dozvěděl mnohé o zneužívání dětí, náhradní rodinné péči - mimochodem v působnosti úřadu je asi 70 pěstounských rodin. Hodinu jsem strávil i s romským poradcem. Bohužel už nezbyl čas na návštěvu N-centra, ale asi si prostředí umím představit.



Zde si pro zajímavost můžete stáhnout mapu sociálně vyloučených a sociálním vyloučením ohrožených romských lokalit v České republice (hrazeno z Evropských fondů). Po rozkliknutí dané lokality si můžete prostudovat celou charakteristiku romského ghetta. Například o N-centru se dozvíme, že v něm žije 101 až 150 lidí. Romové tvoří 93 procent. Většina obyvatel je závislá na sociálních dávkách. Ojediněle se zde vyskytuje lichva, krádeže, gamblerství, alkoholismus a příležitostná prostituce. Problémem je zadlužování u firem půjčujících na vysoký úrok. Zjistíte, do kterých škol chodí děti, jaká je absorpční kapacita či jaké instituce zde působí. Zpráva je pojata maximalisticky, stála hodně peněz. Otázkou je, jak hodně Romům a potažmo nám všem pomůže. 




V posledních dnech jsem se nadchl pro geocaching. Už jsem o něm něco četl před více než rokem, ale teprve tento týden jsem se zaregistroval na oficiálních stránkách (zde). S jasným cílem nabídnout vám čtenářům další aktivitu na i-novinách. Co to vlastně ten "kačering" je? Stručně - někdo kdekoliv lese či ve městě ukryje schránku, na internetu ji hezky popíše a zadá její souřadnice GPS. Na ostatních je, aby schránku s poklady hledali. V rámci tipů se vám pokusím některé schránky přiblížit (na Českolipsku jich jsou položeny desítky, jedna dokonce u nás na sídlišti). Ve spolupráci s turistickým kroužkem mé ženy výhledově chystáme i některé schránky uschovat a atraktivnost Českolipska tím ještě zvýšit. Co si o tom myslíte, můžete naznačit v anketě pod reklamami.




Minulou neděli jsem se dostal na vzduch a toulal se po letech okolím Vlhoště. Velmi mě potěšil objev hrobu Járy Cimrmana. Českolipsko má skutečně světu co nabídnout a já o tomto místu co nejrychleji připravím tip na výlet. Vůbec nechápu, jak se mohlo stát, že jsem ho doposud ignoroval.