Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

15/2008

Archiv

Ekologie vs politika(ření)


Byl jsem celý víkend na krajském kole ekologické olympiády, a tak začnu třeba touto akcí. Uskutečnilo se v nádherném prostředí ekologického centra Střevlík v Oldřichově v Hájích. Znám podobná zařízení v Německu a Polsku a musím přiznat, že to naše je určitě nejhonosnější, nejreprezentativnější a zřejmě také nejdražší. Když jsem na ekologickou olympiádu se studenty začínal jezdit, spali jsme na podlaze ve škole, jedli z ešusu a děti platily 60 korun za celý víkend. Tentokrát jsme dostali společný pokoj pro sedm lidí, měli jsme povlečené peřiny, světlo fungovalo na fotobuňku, na záchodech byla pochromovaná i štětka na čištění mísy.  To všechno je paráda! Vždyť spaní na podlaze a celovíkendové pojídaní rybičkové pomazánky by mohl někdo brát jako urážku. Vždyť z nás leckdo musel mít srandu. Tihle učitelé, ti by kvůli tomu svému poslání spali klidně i na kupce hnoje. Ale tahle mince má i svůj rub. Když budu třeba chtít jet do Oldřichova na nějaký ekologický program, nedoplatím se. Vlastně to nejde bez grantu. Kraj nechal za nemalé peníze postavit objekt (mluví se o sedmdesáti milionech korun) a nyní, aby ho uživil, musí dávat granty těm, kteří se  rozhodnou ho využít. Pravdou ale je, že na podobném principu fungují zařízení i v cizině. Takže z víkendu se vracím na jednu stranu nadšený, na druhou stranu nejistý. Chci chválit i zdvihat prst. Zde jsou stránky Střevlíka. Mimochodem, v soutěži jsme skončili třetí.  





Cyklopruhy na sebe začínají vydělávat


Stejné je to u druhého aktuálního tématu. Roky jsem zde volal po vyznačení pruhů pro cyklisty. Konečně vznikly. Ale jsou spíše parodií na cyklotrasy. Skoro bych napsal, že se mi značením u gymnázia někdo jenom vysmívá. Z jedné strany silnice je kanál za kanálem, takže prakticky není možné pruhy využít. Na druhé straně jsou dvě díry a cedule přes celý pruh, která má zřejmě navigovat řidiče autobusů, kudy do centra. Navíc nevím, co zrovna tyhle cyklopruhy řeší, když začínají u gymplu a končí u kruháku. Cestou pak míjejí několik bočních silnic a vjezdů na parkoviště. No dobře, vydejchal jsem to, vždyť stejně je lepší ke gymplu dojet po širokém chodníku. To jsem ale ještě nevěděl, že městští strážníci nebudou lenit a začnou u gymplu pokutovat neukázněné řidiče, kteří si přijedou pro své ratolesti. Podobnou scénu jsem už zažil u jiné českolipské školy. Takže pokutu dostávají zejména ti, kteří nenechávají své potomky lítat celé odpoledne po sídlišti,  ale svědomitě si je vyzvedávají ze školy. Teď teda marně na svém sdělení hledám líc. Sakra, měl by být přece stejně velký jako rub. Mám nějakou zvláštní minci. Ale jo, pozitivní je, že s cyklistikou se situace hejbá. Pozitivní je i to, že městská policie něco dělá. Taky nemusela dělat nic. Ale jak už v hydeparku někdo napsal, její funkcí by mělo být zajišťování pořádku ve městě. Na cyklotrase u gymplu jsem ještě neviděl žádného cyklistu, takže není potřeba ho chránit.


K tématu cyklopruhů je i dnešní anketa pod reklamami.


Drobek k Misskám


Minule jsem se zastával soutěžících Missek. Shodou náhod nedávno jedna z bývalých účastnic Miss Českolipsko získala titul první vicemiss Reneta 2008. Více nekomentuji, snad se ti anonymní kritici ženské krásy i bez toho chytí za nos. 




Nepatříš do lidské společnosti, hajzle!


Na závěr budu hodně osobní. Má žena má na škole už několik let zookoutek. Tráví v něm nejen pracovní dny, ale i víkendy. Nejednou jsme podle potřeb krmení plánovali dovolené. Minulý týden zookoutek navštívil zloděj. Ukradl ta nejdražší a nejatraktivnější zvířata - pestře zbarvenou korálovku a gekončíka. Ve zbytku místnosti udělal aspoň bordel. Část zvířat vypustil, takže třeba dětmi oblíbený křeček skončil sežrán potkany. Vlastně jen sklípkan počkal ve svém převráceném domku. A je to škoda! Měl vylézt! Podobní lidé nemají v lidské společnosti místo. Ty slušné prosím, kdyby jim někdo hada z obrázku nabízel, ať mi klidně dají vědět.





No a já o víkendu taky jednoho hada potkal. Shodou okolností zrovna v okamžiku, kdy jsem se chystal přičapnout do houští :o)). Jistě si říkáte: Škoda! Mohl ten dnešní deník být úplně o něčem jiném.